MEDVIRKNING

Det er gjennomført en rekke medvirkningsaktiviteter i forbindelse med planarbeidet. Gode medvirkningsprosesser er viktig for å øke kvaliteten på og legitimiteten til planene våre. Kommunen har et spesielt ansvar for å sikre aktiv medvirkning fra grupper som krever spesiell tilrettelegging, som barn og unge.

Barnetråkk

Bildet viser en gruppe barn stående på en rekke, med en voksen i front som peker til høyre. - Klikk for stort bildeFra barnetråkk ved Andenes skole. Einar Breimo, Andøyposten

Barnetråkk er et digitalt verktøy som brukes til å samle inn informasjon fra barn om hvordan de bruker nærområdet sitt. Verktøyet er utviklet av Norsk Design- og Arkitektur Norge (DOGA). Hensikten med Barnetråkk er å styrke barn og unges stemme i stedsutvikling. Verktøyet viser også elevene hvordan deltagelse i planprosesser fungerer, og hvordan de kan ta vare på rettighetene sine i ung alder. Vi gjennomførte Barnetråkk på Andenes skole med 5. klasse, 7. klasse og 9. klasse for å lære om hvordan de bruker Andenes.

Barnetråkk (PDF, 25 MB)

 

Folkemøte med kafédialog

Det ble gjennomført et folkemøte i forbindelse med varsel om oppstart. Der ble informasjon om, og kunnskapsgrunnlaget for planarbeidet presentert. Det ble også holdt en kafédialog. Det er en metode med form som et uformelt møte, der hensikten er å oppleve betydningsfulle samtaler som inspirerer til nye ideer. Deltakerne ble plassert i grupper med kart og postitlapper og skulle diskutere ulike temaer som er relevante for planen. På slutten presenterte en kafévert på hvert bord hva gruppen hadde snakket om. Denne metoden egner seg godt for deltakere som ikke liker å snakke i store forsamlinger. I mindre grupper er det lettere for alle å slippe til, og kaféverten sørger for at alles meninger, forslag og innspill blir presentert.

 

Sommertorg i Tore Hundsgate

Opning av sommertorget Karina Sytnik

Sommertorg i Tore Hundsgate er et prosjekt der Tore Hundsgate på Andenes ble stengt for biltraffikk mellom 10. juni og 20. September 2023. Et midlertidig torg ble bygget som et samskapingsprosjekt på plassen, med Andøy kommunes avdeling for samfunnsutvikling som prosjektleder. Torget ble brukt både til arrangementer og som en møteplass i hverdagen i løpet av sommermånedene.

Målet med prosjektet var å fremheve Tore Hundsgates potensiale som møteplass og byrom for fotgjengere og myke trafikanter. Dette var en pilotering der vi testet ut en endring i sentrum slik at innbyggerne fikk se og føle på hvordan en slik endring ville sett ut. I etterkant gjennomførte vi en spørreundersøkelse der folk ble spurt om hva de syntes. Vi fikk 145 svar og mange gode tanker og ønsker om hva Andenes sentrum skal være.

Sluttrapport_sommertorg Tore Hundsgate 2023 (PDF, 6 MB)

 

Medvirkning med Andøy vgs

Medvirkning med Andøy vgs

Høsten 23 ble det arrangert et medvirkningsopplegg for 1. klasse studiespesialisering og 2. klasse dronefag ved Andøy VGS. Her fikk elevene lære om planprosesser, medborgerskap og medvirkning. De jobbet med en gruppeoppgave i en uke der de selv skulle samle inn innspill fra sine medelever og komme med forslag til løsninger. Elevene kunne velge hvilket tema de ville jobbe med. Alle gruppene valgte enten møteplasser eller mobilitet. Oppgaven ble presentert for varaordfører, en representant for GNIST-prosjektet, Andøyposten og avdeling for samfunnsutvikling. Mange gode og konkrete forslag som blir tatt med videre i planarbeidet.

Elevenes forslag til løsninger for mobilitet og møteplasser (PDF, 6 MB)

 

Gjestebud

Gjestebud gjennomført på Å Wenche M Enoksen

I januar og februar 24 ble det gjennomført Gjestebud i ulike hjem rundt om kring i kommunen. Gjestebud er et uformelt diskusjonsmøte arrangert av innbyggerne selv. Metoden gir deg innspill fra engasjerte personer som vanligvis kanskje ikke stiller på folkemøter. Det fungerer slik at innbyggere kan melde seg som gjestebudverter og får et opplegg av kommunen. Gjestebudvertene inviterer så venner og bekjente hjem til seg for å diskutere ulike temaer i en avslappet setting.

Gjestebudene fikk innsyn i noen av kommunens foreløpige tanker og ideer for sentrumsplanen, som de skulle komme med innspill til. Dette grunnlaget kan du lese ved å trykke på knappen nedenfor:

Foreløpige tanker og ideer for sentrumsplanen (PDF, 6 MB)

 

Dialogmøter/workshop med interessentgrupper

Næringslunsj med gårdeiere i sentrum Kristina Hjohlman Reed

I forbindelse med planarbeidet er det holdt dialogmøter/workshops med:

  • Eldrerådet og Sør-Andøy pensjonistforening
  • Råd for personer med nedsatt funksjonsevne og SUMA
  • Næringsliv og gårdeiere i Andenes sentrum