Oppmålingsforretning

Oppmålingsforretning kan gå ut på å:  

  • Klarlegge og beskrive grenser og rettigheter knyttet til fast eiendom (matrikkelenhet) 
  • Merke og måle eksisterende grenser i marka i tråd med partenes påstander og framlagte dokument 
  • Merke og måle nye grenser i marka i samsvar med kommunal tillatelse etter plan- og bygningsloven 
  • Framskaffe alle opplysninger og dokumentasjon som er nødvendig for å føre landets offisielle register over fast eiendom (matrikkelen)For ny matrikkelenhet (ny eiendom) gjelder at du først har tillatelse fra kommunen etter plan- og bygningsloven (byggesak) før enheten kan opprettes i matrikkelen 
  • Grensejustering. Forklaring om grensejustering, arealoverføring og endring av festegrunn finner du på Kartverket sin side her . Rekvisisjon av oppmålingsforretning og matrikkelføring finner du også på Kartverket her.

 

Saksbehandlingstid

Når rekvisisjon for oppmålingsforretning er mottatt og det ikke er avtalt noe annet med rekvirenten, skal kommunen som hovedregel gjennomføre oppmålingsforretningen og fullføre matrikkelføringen innen 16 uker. I saker der det kreves tillatelse løper ikke behandlingsfristen før det foreligger endelig vedtak. Fristen løper ikke i tiden 1. november til 15. mai (kommunens vinterforskrift). Fristen forlenges for den tiden som går med til tinglysing og supplering av opplysninger fra rekvirenten. Fristene løper ikke når føringen blir påklaget eller når føringen er avhengig av avgjørelse i klagesak. Fristen forlenges for den tiden som går med til utsettelse med hjemmel i Matrikkelforskriftens § 39 andre ledd. Kommunen kan dessuten forlenge fristen med ytterligere fire uker dersom dette er nødvendig for å få parter til å møte til oppmålingsforretningen. 

Klagemulighet 

Klagefristen er tre uker og løper fra det tidspunktet du har mottatt matrikkelbrevet eller underretning om føringen i matrikkelen. Både hjemmelshavere, eiere og festere som avgjørelsen har betydning for, kan klage på oppmålingsforretningen. Du sender klagen til kommunen som også kan gi veiledning. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.