Vellykket flerkulturell mørketidsfeiring

9b (2).JPG - Klikk for stort bilde

Prosjektet Flerkulturell Mørketidsfeiring

Prosjektet ‘Flerkulturell Mørketidsfeiring’ ble utviklet i regi av Bolyst prosjektet i Andøy kommune, høsten 2015 til og med januar 2016. Prosjektet besto av et hovedarrangement som gikk over to dager og 3 kreative lørdager som var organisert i forkant.

Prosjektet hadde som hensikt å organisere barneaktiviteter som skulle være «inkluderende». Dette innebar at arrangementene var religions-nøytrale, og satt fokus på vintertiden, verdensrommet og nordlyset. Videre var det ønskelig med lave inngangs- og kafé-priser. Arrangementet ble gjennomført med mange kreative aktiviteter og spill som ikke krevde norske språkkunnskaper. Dermed åpnet arrangementet for større deltakelse, spesielt med tanke på å involvere både nyankomne og fastboende flyktningbarn som utgjorde ca. 50% av besøkende. På de 3 kreative lørdagene til sammen deltok rundt 70 barn, samt ca. 30 foreldre og øvrige familiemedlemmer. På hovedarrangementet kom det til sammen rundt 150 besøkende.

 

 

Publisert av Marit Strand Nordheim. Sist endret 30.03.2016

5b (2).JPG - Klikk for stort bilde

 

Kreative lørdager og hovedarrangementet i januar 2016

På lørdagene i forkant ble barn og foreldre invitert til ungdomsklubben Disco Duck på Andenes. Her var det både kafé og spill, samt verksted i 2. etasje der barn hjalp til med å lage kreative dekorasjoner til hovedarrangementet: spesielt mange flotte lykter og spektakulære planeter og stjerner ble produsert her over de 3 lørdagene.

På hovedarrangementet på Folkets hus var det litt av hvert å gjøre. Rundt scenen i storsalen, var det med hjelp fra Teaterklubb 81, bygd opp et verdensrom der UV-lampa lyste på alle de selv-produserte planetene og stjernene som glitret og skinte. Snømann-dukker kunne lages i verkstedet og mange barn benyttet anledningen og laget mange kreative dukker.

Som et flott innspill fra Romskipet Aurora, kunne eksperimenter som hadde å gjøre med verdensrom, tyngdekraft og rakettforskning, prøves. Nordlysparken ute gav en fin avveksling for barn som ønsket å ta seg en tur ut og leke i vinterlandskapet. Og selvfølgelig var det kafé med forskjellig mat og drikke.

Samarbeidspartnere

Våre samarbeidspartnere, flyktningtjenesten og frivillighetssentralen, har vært viktige støttespillere: de har vært essensielle i utviklingsarbeidet som skjedde i tidsstrekningen oktober-desember 2015, samt stilt med frivillige på arrangementene. Ungdomsklubben Disco Duck har vært en super samarbeidspartner til å hjelpe til med gjennomføringen av arrangementene, både på Disco Duck og Folkets hus, der ungdommene har gjort en formidabel jobb. Norsk Folkehjelp har vært med på hovedarrangementet og har organisert et veldig lærerikt førstehjelpskurs for barna. Romskipet Aurora har stilt med en dyktig Fredrik som kom med mye entusiasme og mange innspill for å gi arrangementet aktiviteter og eksperimenter av mer forskningsmessig art.

2a.JPG - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

Hjelp fra lokalsamfunnet

I løpet av prosjektet har vi fått utrolig flott hjelp og her ønsker vi spesielt å trekke fram ungdommene ved valgfaget ‘innsats for andre’ ved Andenes skole. De har vært med og hjulpet med opp- og nedbygging, rydding og laging av spill og dekorasjon. Videre er prosjektet muliggjort med hjelp fra flotte enkeltpersoner som har stilt som frivillig på arrangementene og som har hjulpet med forberedelser og gjort dette til en suksess.

Til slutt ønsker vi å takke bedrifter som har hjulpet på forskjellige vis, f.eks. ved å gi oss rabaterte priser i prosjektsammenheng, samle inn gamle aviser og syltetøyglass som vi brukte til kreative oppgaver. Vi har også fått gaver: Sparebank 1 har stilt med en stor mengde refleksvester som er delt ut til flyktningbarn. Andøy energi har gitt oss mange hals-nøkkelbånd i gave som ble brukt under arrangementene. Andøy Natursenter har vært behjelpelig med å låne ut bord og stoler, og AndElis har lånt ut flotte pynte-trær som ble brukt til ‘vinterlandskapet’.

Tusen takk til alle som har hjulpet og bidratt med stort og smått,

Hilsen fra prosjekt-teamet ved Flerkulturell Mørketidsfeiring.

 

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809