Folkehelse
Publisert 23.11.2020

Miljørettet helsevern er arbeid for å fremme helse og forebygge sykdom i virksomheter, omgivelsene og miljøet. 

Publisert 18.07.2019
P1011161.JPG

Andøy kommune har fått 175 000 kroner til å forebygge ensomhet. De skal brukes til ferieklubb, aktivitetskort og BUA.

Publisert 11.06.2019
P1011131.JPG

Det blir mange spennende aktiviteter når folkehelseuka i Andøy arrangeres i 9.- 15. september. 

Publisert 04.06.2019
Fjelltur1.JPG

På fredag arrangeres det tur til Einletten. Under finner du en oversikt over årets fellesturer.

Publisert 07.05.2019
Folkehelse og forebyggende arbeid.png

Andøy kommune starter nå arbeidet med ny plan for folkehelse og forebyggende arbeid. Alle som ønsker kan gi sine innspill.

Publisert 20.03.2017
mms_20170320_092840.jpg

Andungen barnehage sertifisert som helsefremmende barnehage!

 

Onsdag den 15.3 ble Andungen som første barnehage i Vesterålen sertifisert som helsefremmende barnehage og er dermed også en av de første barnehagene i landet som får denne godkjenningen.

 

 

Publisert 17.03.2017
IMG_6045 (3).JPG

 

I år som i fjor satser vi på "Sykle til jobben kampanjen" i Andøy kommune- en kampanje hvor all aktivitet teller og hvor man kan delta individuelt eller som et lag. Kampanjeperioden er 19.4- 17.6.17. "Sykle til jobben-aksjonen handler først og fremst om fellesskapet, gleden og moroa man har sammen. Derfor har vi fokus på aktiv reisevei og hverdagsaktivitet. Men vi belønner også våre stjerner og store premier venter for dem som beveger seg og loggfører aktiviteten sin. Det er innsatsen til laget som danner utgangspunkt for de største premiene som er reiser for hele laget".

 

Det koster 139 kr å delta i kampanjen og du kan melde deg på her: http://www.sykletiljobben.no/p/8748/pamelding

 

Kanskje kan dere danne lag i bedriften og konkurrere dere i mellom, eller konkurrere mot en annen tjeneste eller bedrift? Ta utfordringen og bli med og vis hvor spreke vi er her i Andøy!

Publisert 20.12.2016
Bra Mat for flyktning 1.JPG

 

Høsten 2016 har det vært satt et ekstra fokus på foreldrekunnskap i folkehelsearbeidet, hvor målet har vært å øke ernæringskunnskapen, og kunnskapen om sammenhengen med fysisk aktivitet til foreldre til barn, og barn i risikosonen (nyfødt, barnehage, oppstart skole, ungdom). ”Grunnlaget for aktivitetsvaner, helse og førlighet gjennom hele livsløpet legges i barne- og ungdomsårene” – Folkehelsemeldingen.  Man kan gjøre mye for å fremme en god helse og god livskvalitet med å være i fysisk aktivitet, spise sunt, vektlegge mestring og sosial støtte, spesielt viktig er dette i barneårene.

 

 

Det har vært et tett samarbeid mellom folkehelsekoordinator og barnehager og flyktningetjenesten.  Blant annet har det vært holdt foredrag og matkurs.

Publisert 14.12.2016
håndholdt sandstrøer_Beathe.JPG

 

Nå når vinteren er her er det viktig å tenke forebygging. Tren styrke og bevegelighet, spis sunt og drikk nok vann, bruk brodder og refleks når du skal ut og strø på glatte områder. Skader kan forebygges!

 

Andøy kommune har gratis handholdte sandstrøere til utdeling for de over 60 år. Føler du et behov for sandstrøer kan dette meldes til folkehelsekoordinatoren på mail. Vi deler ut sandstrøere så langt lageret rekker. Frivilligsentralen kan levere sandstrøere ved behov.

 

 

 

Ta kontakt på mail: katja.larsen@andoy.kommune.no

 

Publisert 01.12.2016
Tipåtoppvinner2016.jpeg

 

Blant de 50 kommunalt ansatte som har gått minst ti forskjellige topper under årets ti på topp ble det trukket en vinner av et gavekort på MX Sport.

Ti på topp er et flott tiltak som gjør det enklere å komme seg ut på tur og som dermed fremmer en god folkehelse! Fysisk aktivitet - spesielt i friluft er viktig både for kropp og humør. Målet med den ekstra premieringen var at flere kommunalt ansatte skulle delta i 2016. Håpet er at enda flere vil delta i ti på topp i 2017; gjør noe bra for deg selv og din egen helse- samtidig som du nyter Andøys spektakulære natur!”

Publisert 24.06.2016
20160624_100040(0).jpeg

 

Årets Sykle-til  jobben-aksjon er over, og Støttefunksjonen i Andøy kommune utmerker seg med både lagseier og de tre øverste plassene på den individuelle lista over loggført aktivitet i kampanjeperioden.

Publisert 18.04.2016
IMG_6045 (3).JPG

 Andøy kommune ønsker å oppfordre til fysisk aktivitet.  I år er det Sykle til jobben-kampanjen og Ti på topp med en kommunal vri som en håper at flest mulig deltar på.

 -Veldig lett tilgjengelige, velrennomerte og artige kampanjer begge to, sier Folkehelsekoordinator Katja Larsen og Ledende fysioterapeut Beathe Andersen.   - Fysisk aktivitet er forebyggende, helsefremmende og gir godt humør. Og i tillegg er det fine premier å vinne for de som deltar. Rådmann Kirsten Lehne Pedersen og personalsjef Kjell-Einar Johansen håper også at arbeidstakerne slutter opp om aktivitetskampanjene.    De som velger å sykle oppfordres til å bruke hjelm både for egen sikkerhet og for å være gode forbilder for barn og unge!  Sykle til jobben er for alle som ønske å delta, ikke bare kommunens ansatte. Det er mulig for alle innbyggere å være med på begge kampanjene, men i Ti på topp trekkes ekstra premier blant deltagere som er ansatt i kommunen.


 

Publisert 09.03.2016
Turgruppe eldre.JPG

 

Fra og med fredag 18. mars blir det arrangert gåtur i "værret" hver fredag kl. 10.30 for pensjonister og andre som ønsker å være med på en trivelig tur. Turene går fra Lions huset og har egne turledere. Turgruppen er et felles prosjekt mellom frivilligsentralen og folkehelse.

 

 

MØT OPP VED LIONS HUSET  FREDAG 18. MARS FOR Å VÆRE MED PÅ DEN FØRSTE TUREN

 

KL 10.30

 

TORILL JOHANSEN OG ELIN WIIK BLIR MED PÅ TUREN J

Publisert 09.03.2016
Sunn lunsj2.jpeg

 

Katja Larsen har vært i klassene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet på Andenes skole nå i januar og februar og fortalt om viktigheten av å spise frokost og lunsj, og om det å spise sunn mat. Det å få i seg den energien og næringen som kroppen trenger er utrolig viktig for å kunne yte sitt beste på skolen, og i aktiviteter på fritiden. Det legger også grunnlaget for best mulig helse senere i livet! Det å følge kostrådene fremmer en god helse og forebygger overvekt og livsstilssykdommer. Velg frukt og grønt, vann som drikke, fisk og magert kjøtt og  fullkornsprodukter til hverdags - og nyt boller og brus i helgen J

Publisert 10.12.2015
DSC_0688 (2).JPG

Folkehelsekoordinatoren har vært rundt i pensjonistforeningene- både på Risøyhamn og på Andenes, og informert om skadeforebygging. Dette er i sammenheng med skadeforebyggingsprosjektet ”Trygg i Nordland- føre var i vesterålen”.

Det har vært fokus på at man kan drive mye godt fallforebyggingsarbeid på egenhånd, ved å spise sunt og variert, drikke nok vann, få kontrollert medisineringen, trene styrke, bruke refleks/ brodder og strø med sand når det er glatt. Det å drive forebyggende arbeid er spesielt viktig mtp lårhalsbrudd som resulterer i mye smerte for den det gjelder, men som også koster 500 000 kr per brudd, per år!

I forbindelse med prosjektet deler vi også ut 130 håndholdte sandstrøere, som representanter fra pensjonistforeningene på møte onsdag 9.12 har vært med på å bestemme hvem som skal motta.

 

Publisert 06.11.2015
bilde_førevar.JPG

Da er den lokale gruppen i prosjektet ”Føre var i Vesterålen” klar, og vi har vært på den første samlingen.

 

Deltakerne i den lokale gruppen er:

  • Camilla Laupstad
  • Beathe Andersen
  • Andreas Thanke
  • Torfinn Bø
  • Unni Neergaard
  • Katja Larsen

 

 

Publisert 22.09.2015
Katja Larsen.JPG

 Andøy`s folkehelsekoordinator, Katja Larsen,  deltar sammen med representanter fra de andre Vesterålskommunene i prosjektet "Trygg i Nordland - føre var i Vesterålen". Sammen skal de 6 kommunene utvikle en god praksis i sitt sikkerhetsfremmende og skadeforebyggende folkehelsearbeid.

Vil du lese mer om prosjektet kan du trykke deg inn på linken til høyre for denne saken.

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809