Nord-Norge slår ring om Andøya flystasjon

andoya_1.jpg - Klikk for stort bilde  Redaktøren i Nordlyst sier i dag:

"Kampen for å bevare Andøya flystasjon har gått over i en fase som handler om solidaritet, om å bry oss om hverandre i Nord-Norge"

Flere orførere følger nå opp og sier at de vil stå sammen med oss i denne saken.

Les saken under:

Publisert av Marit Strand Nordheim. Sist endret 09.11.2016

 

Den gode nyheten først: Avtalen om Forsvarets Langtidsplan mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet fører til at kystjegerkommandoen blir i Harstad, og 339-skvadronens Bell-helikoptere flyttes ikke fra Bardufoss til Rygge, i allefall ikke nå.

Per Willy Amundsens desperate forsøk på score politiske poeng ved å fremstille det som om han og Frp har reddet forsvarskapasiteter hans egen regjering ville legge ned, begynner nå å nærme seg en fornærmelse mot velgernes intelligens.

 

 

Det er pinlig å være vitne til hvordan Amundsen forsøker å stjele æren fra de mange i Troms som har jobbet knallhardt og målbevisst gjennom mange måneder.

Det gjelder i første rekke fylkesrådsleder Cecilie Myrseth, ordførerne i forsvarskommunene Harstad, Målselv, Sørreisa og Bardu, pluss regionrådslederne i Midt-Troms og Sør-Troms. Det handler om politikere fra flere partier som har jobbet tett sammen, og ført en intens kamp som til slutt ble kronet med seier.

 

 

Men gleden får en bismak når vi ser den bunnløse fortvilelsen på Andøya. For Andenes kommune med sine 5000 innbyggere og hele Vesterålen-regionen er dette den svarte tirsdagen. 300 mennesker mister jobben, og langt flere blir berørt dersom Andøya flystasjon legges ned etter å ha gjort en viktig jobb for Norge helt siden 1957.

Sjelden eller aldri har en enkelt politisk beslutning fått større og mer dramatiske konsekvenser for et enkelt lokalsamfunn i Nord-Norge.

Men dette er en gal avgjørelse, faktagrunnlaget er ytterst tvilsomt, og derfor må hele Nord-Norge stille seg bak Andøya og Vesterålen i kampen som kommer.  

For saken er ikke avgjort. Det må bli omkamp i Stortinget.  Og vi tror for eksempel det er viktig at Tromsø tar del i en felles dugnad for å få omgjort en fatal beslutning. Hører du, ordfører Kristin Røymo? Det vil bety mye om storbyen Tromsø går i front, og tar initiativet til det som må bli en bred nordnorsk mobilisering.

Ordfører Jonni Solsvik i Andøy sier det føles som om befolkningen på Andøya ligger nede med brukket rygg. Det er mye sorg, sinne og bitterhet helt nord i Vesterålen dag.

Men ordføreren sier Andøya vil stå mye sterkere med resten av landsdelen i ryggen. Solsvik er derfor sikker på at det vil være en stor styrke om et samlet Nord-Norge stiller seg bak strategien lokalsamfunnet nå vil følge: Å insistere på at vedtak som fattes i Stortinget må være basert på grundige og etterprøvbare beregninger og analyser.  

Det er viktige demokratiske prinsipper som står på spill. Derfor kan ikke dette være et anliggende for Andøya alene.

Kampviljen på Andøya de siste ukene har vært imponerende. Anstrengelsene for å bevare Andøya flystasjon har gått over i en fase som også handler om solidaritet, om å bry oss om naboene våre i nord. 

Andøya fortjener å få en klar og tydelig beskjed om at de ikke står alene.

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809