Viktige spørsmål om vaksinering

Vaksine helsepersonell. Foto Linnft (31).JPG - Klikk for stort bilde Vi har samlet noen viktige spørsmål og svar om vaksinering i denne artikkelen.

Publisert av Geir Bjørn Nilsen. Sist endret 05.07.2021

Når er det min tur å bli vaksinert?
Det er nesten umulig å svare på når det er din tur. Andøy kommune får beskjed om hvor mange doser som leveres bare en uke i forveien. Vi kan ikke planlegge lengre tid fram enn dette.

Hvordan får jeg vite at det er min tur?

Alle som skal ha vaksine får en melding der de  selv må inn å bestille seg en time. For å kunne bestille, må du ha en elektronisk ID. Mange unge mennesker har ikke det. De må skaffe seg det.

 

Hvordan skaffer jeg elektronisk ID?
Her er en forklaring på hvordan man skafferMinID og registrere seg i kontaktregisteret:

− For å bli registrert i Kontaktregisteret må du ha en elektronisk ID. Alle norske borgere ned til 13 år kan bestille MinID gratis fra det offentlige: https://eid.difi.no/nb/minid/hvordan-registrere-minid-bruker.

− For å fullføre registreringen, må du ha et PIN-kodebrev. Det sendes i posten til din adresse i Folkeregisteret og tar noen virkedager.

− Ved registrering blir du automatisk lagt til i Kontaktregistret med den e-postadressen og telefonnummeret du oppgir. Du er nå digital borger slik at du kan motta brev og annen informasjon fra det offentlige på e-post, telefon/SMS eller din digitale postkasse dersom du har opprettet det.

− Merk: Du kan også registrere en elektronisk ID fra en privat leverandør, for eksempel BankID fra banken din. Aldersgrensen varierer mellom bankene. Mer om de ulike eID-ene her: https://www.norge.no/nb/elektronisk-id

− For å bli registrertmed e-post og telefonnummeret i Kontaktregisteret, må du logge på en offentlig tjeneste (for eksempel Helsenorge.no, Skatteetaten eller NAV) med eID-en.

Hvilken gruppe vaksinerer dere nå?
Per uke 23: Vi holder på med risikogruppe 5-7 (18-64 år med underliggende sykdommer/tilstander). I uke 26 begynner vi med risikogruppe 8 (55-64 år).
Les mer her om prioriteringen.

Kan jeg bli prioritert tidligere fordi jeg skal reise bort?
Nei, det er ikke mulig. Dersom du avlyser din time fordi du skal bort vil du få en time på et senere tidspunkt.

Kan jeg flytte timen jeg har fått til vaksinering?
Vi ønsker at innbyggere skal i størst mulig grad forholde seg til den timen de får tildelt. Det er vanskelig å få til timebytter, da det er svært mange som er satt opp til timer hver uke og det går mye ressurser til å planlegge vaksinering. Ved særlige grunner som legetime eller time på sykehus er det mulig å endre timer. Da er det best for oss om dere bruker e-post: koronavaksine@andoy.kommune.no.

 

Jeg bor i Andøy, men har fått vaksine i en annen kommune. Hva skal jeg gjøre?
Hvis noen har fått vaksine i en annen kommune er det fint om de sier i fra om dette på e-post: koronavaksine@andoy.kommune.no

Det kan hende at noen som tidligere har sagt i fra kan få ny invitasjon for timebestilling. Dette er fordi systemet er så nytt og vi har hatt noen problemer underveis. Vi beklager dette!


 

Kan jeg bli satt på reserveliste for vaksinering?
Nei, man kan ikke ringe eller sende e-post for å bli satt opp på reserveliste. De som står på reserveliste er plukket ut da de er de neste i køen fra sin gruppe, og dette gjøres av de som er ansvarlig for innkalling til timer.

Kan intervallet mellom dose 1 og dose 2 forskyves?
Intervallet er fastsatt av Folkehelseinstituttet og vi forholder oss til det fastsatte intervallet. Kan du ikke ta dose 2 når du er satt opp til time, vil du få time på et senere tidspunkt, ikke tidligere. Tidspunktet for dose nummer to er 6 uker for gruppe 1-7, og 12 uker for andre. Alle må imidlertid forholde seg til innkallingene de får.


Kan jeg settes opp på en time på en gitt dato som passer for meg?
Vi har ikke ressurser til å holde oversikt over alle som ønsker tilpasset vaksinedato eller klokkeslett. Må du avbestille din time, og ønsker en time på et senere tidspunkt må du ta kontakt når det nærmer seg, så kan vi se om det er ledig time i uken etterpå. Ta kontakt på e-post: koronavaksine@andoy.kommune.no


Hvordan blir jeg oppsatt på time til vaksinering?
Tildeling av timer skjer elektronisk via «Helseboka».  Dersom du er registrert i vaksinekøen via Andøy kommune sin hjemmeside («Helseboka»), vil du få SMS med invitasjon til å bestille time når det er din tur. Ved å klikke på lenken i meldingen, og logge inn med Bank-ID, vil du få en oversikt over ledige datoer og klokkeslett i en begrenset tidsperiode.  NB: Flere har ikke registrert seg med telefonnummer i helseboka. Disse vil da ikke få beskjed om at de er oppsatt til time. Det kan derfor være veldig lurt å sjekke at du står oppført med telefonnummer.


Hva skjer dersom jeg ikke får til å svare på innsjekkingsskjemaet som skal fylles ut før min oppsatte vaksinasjonstime?
Når du er oppsatt til time for vaksinasjon vil du få et skjema på SMS som skal fylles ut før timen. Dersom du har problemer med å fylle ut skjemaet, gjør ikke dette noe og du kan møte til timen din som planlagt

 

Hva skjer når du har fått time?
Vi ber deg møte presis til vaksinasjonstimen slik at ingen vaksinedoser går til spille.
Kom så nær opp til din time som mulig, så unngår vi for lang ventekø.
Avbestilling: Gi oss beskjed på epost: koronavaksine@andoy.kommune.no om du ikke kan møte til time.
Du skal ikke møte opp til vaksinasjon dersom du på vaksinasjonsdagen har influensa, forkjølelsessymptomer, feber eller andre tegn på infeksjonssykdom.
Flere vil bli vaksinert i samme rom og vi ber deg ha vaksinevennlige klær som for eksempel t-skjorte eller kortermet bluse. Vaksinen settes i armen.

Hva gjør jeg når jeg ikke har fått svar på det jeg lurte på med å lese disse svarene?
Du kan ta kontakt med oss på e-post: koronavaksine@andoy.kommune.no

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809