Siste nytt fra smittevernlegen

aaa Hedda Mørch. Foto Linnft (6) bredformat.png - Klikk for stort bilde I dette nyhetsbrevet forteller Hedda Mørch om det første lokale utbruddet av koronasmitte i kommunen, og om arbeidet med smittesporing og oppfølging. Hun forteller også om hvilke råd som gjelder nå.

Publisert av Linn Foyn Therkelsen. Sist endret 13.11.2020

Brevet er skrevet av Hedda Mørch 13. november 2020.

 

De siste ukene har vi hatt en økning i antall personer med koronasmitte i Andøy kommune. Vi har hatt vårt første lokale utbrudd. Smittesporer Angelica Bjerge Jakobsen, kommuneoverlege Astrid Holm og jeg har jobbet med smittesporing og oppfølging av de smittede.

 

Jeg vil takke alle vi har vært i kontakt med for godt samarbeid. Vi har fått god hjelp til smittesporingen fra involverte bedrifter, idrett, forsvaret og de smittede selv. Vi i smittesporingsteamet er svært takknemlige for de som har brukt helger og kvelder på å hjelpe oss med å få god oversikt så raskt som mulig.  Det har vært et omfattende kartleggingsarbeid, men vi har nå god oversikt.

 

Viktige uker fremover

 

Ukene fremover vil være viktige for hvordan smittesituasjonen i Norge, og Andøy kommune, vil være videre. I dag hadde Norge det høyeste registrerte antallet med smitte; 710 nye smittede. Nå kan vi alle gjøre en innsats for å begrense viruset sin mulighet til å spre seg blant oss. Jeg skrev i et tidligere nyhetsbrev at vi skal holde avstand av omsorg og ikke av frykt. Det gjelder fortsatt. Jeg ønsker å be dere alle om å følge de nasjonale smittevernrådene, av hensyn til hverandre.

 

Vi bør begrense antall mennesker vi møter, og hold oss hjemme når det er mulig.  Vi skal vise omsorg for hverandre på en annerledes måte. Omsorg ved å ikke møtes like mye. Vis omsorg ved å holde avstand og ved å møte færre personer. Ring gjerne hverandre og bruk videochat for å "besøke" de du vil beskytte og de du savner. 

 

Ved mistanke om smitte i helgen

 

Vi skal holde oss hjemme når vi er syke, eller tror vi kan være syke. Hvis vi blir syk når det er helg, skal vi holde oss hjemme til vi kan testes på mandagen.  Mandag til fredag, fra klokka 9 til 12 er koronatelefonen åpen. Der svarer Angelica Bjerge Jakobsen på spørsmål og tar imot henvendelser fra de som ønsker å teste seg. Ta gjerne kontakt!

 

Begrens antallet gjester

 

Fordi vi skal begrense antall mennesker vi møter, er det også viktig å tenke over hvor mange vi inviterer hjem til oss. Det anbefales at vi ikke inviterer flere enn 5 gjester. Det er noen unntak fra regelen:

  • Det kan være flere enn 5 gjester når det gjelder barn i barnehage og barneskole. De kan invitere alle i sin kohort til for eksempel en bursdag.
  • Det er også mulig å ha flere enn 5 gjester hjemme dersom alle de inviterte gjestene bor sammen.

 

Når vi har gjester hjemme skal  vi skal passe på at gjestene våre kan få vasket eller spritet hendene når de kommer og går.  Vi skal også passe på at gjestene kan holde minimum 1 meters avstand til folk de ikke bor sammen med.

 

Maks 20 gjester i leid lokale

 

Hvis vi skal holde private arrangementer i leid eller lånt lokale, er det også nye regler som gjelder. Vi kan ikke ha private selvskap eller arrangementer med over 20 personer. Et privat arrangement er et arrangement hvor de som kommer er inviterte, i motsetning til offentlige arrangementer hvor det selges billetter eller er påmelding.  Eksempler på private arrangementer er bryllup, bursdager, vennefester, jobbfester, klassefester, barnedåp og julebord.  Julebord er særlig aktuelt på denne tiden av året, og det kan da ikke være flere enn 20 personer sammen på julebord. 

 

Unngå unødvendige reiser

 

Vi skal unngå unødvendige reiser. Hva er en unødvendig reise? Dette spørsmålet får vi ofte. Det er den enkelte av oss som selv vurderer hva som er en nødvendig, og hva som er en unødvendig reise. Når du gjør denne vurdering, kan du stille deg selv følgende spørsmål:

  • Må jeg gjennomføre denne reise?
  • Hvis jeg skulle ta med meg smitte dit jeg reiser til eller ta med meg smitte tilbake, og kanskje smitte noen som er sårbare, vil jeg da fortsatt tenke at reisen var nødvendig?

Hvis du har behov for å snakke med noen om en reise du er usikker på, kan du ringe koronatelefonen.

 

Mitt ønske er at vi tar godt vare på hverandre fremover ved å følge de nasjonale smittevernrådene. Vis omsorg ved å holde avstand og ved å møte færre personer. Ta vare på hverandre! God helg til dere alle!

 

Hedda Mørch, smittevernlege 

 


 

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809