Siste nytt fra smittevernlegen

Smittevernlege Hedda Mørch - Klikk for stort bilde  Smittevernlege Hedda Mørch gir oss siste nytt om korona-situasjonen i Andøy

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 10.11.2020

Det er nå 26. juli. Fire og en halv måned har gått siden Norge stengte ned, og vi alle fikk en annerledes og ukjent hverdag. Vi har fortsatt ingen smittede i Andøy. Jeg er stolt av det vi sammen har klart å få til her i landet, med en felles innsats for å begrense smitte og beskyttet de sårbare. 

 
Sommer i Andøy
Nå er sommeren her for fult, og på kort tid har mange reisende funnet veien til Andøy. Det var lenge usikkert om turistene ville komme i år. Nå er det likevel stor pågang både på campingplasser, hoteller, restauranter og attraksjoner i kommunen.  
 
Det er flott å se at mange i år også får opplevd flotte Andøy kommune, med et unikt landskap og en befolkning med glimt i øyet. De norske turistene kom først, sammen med noen danske og finske reisende. Nå er det åpnet opp for større deler av Europa og vi har turister fra flere land. 
 
Bekymret for turister?
I det siste har flere uttrykt bekymring over økende reiseaktivitet til og fra Europa. Vi har friskt i minne hvor mange som kom smittet hjem til Norge fra andre land i mars.  
 
Jeg kan godt forstå den bekymringen som oppstår når landet åpnes mer opp. Men de siste månedene har vi skaffet oss noen viktig verktøy for å beskytte oss selv og andre, og som gjør åpningen mulig - nemlig råd og regler for godt smittevern. 
 
Godt smittevern beskytter oss
Smittevernreglene har beskyttet oss. Vi har holdt avstand til hverandre, først to meter og nå en meter. Vi har vasket og spritet hendene så ofte som mulig, og vi har holdt også hjemme når vi har vært forkjølet eller syke. 
 
Dette har hatt en stor effekt både på koronaviruset, og på andre smittsomme sykdommer. Vi har i vår sett mindre influensa, halsbetennelse og forkjølelse enn normalt. Men når en del nå senker skuldrene, ser vi også en økning i forkjølelse og halsbetennelse igjen. 
 
De siste to ukene har mange flere enn før tatt kontakt med oss for å bli testet fordi de har korona-liknende symptomer. Det viser hvor viktig det er å fortsette å følge smittevernrådene! 
 
Hold avstand av omsorg, ikke av frykt
Nå når vi nå får større frihet, må vi holde fast ved de viktige verktøyene for å hindre å spre smitte. Vi kan på den måten beskytte kjente, ukjente og oss selv. 
 
Jeg vil at vi skal holde avstand av omsorg for hverandre, ikke av frykt.
 
Tilsyn hos restauranter og hotell
De siste ukene har jeg som smittevernlege vært på tilsyn ved hoteller og serveringsbedrifter. Helsedirektoratet har bedt kommunene om å gjennomføre slike kontroller. 
 
Jeg har opplevd å bli møtt med åpenhet og velvillighet. Det har vært tydelig at bedriftene er opptatt av godt smittevern for kunder og ansatte. 
 
Ditt bidrag er viktig!
Jeg vil benytte sjansen til å be befolkningen hjelpe bedriftene med å overholde smittevernreglene: 
  • Når du bestiller bord på en restaurant, eller plass på en attraksjon, si i fra om dere bor sammen eller ikke. Det gjør det lettere for eksempel for restauranter å legge til rette for god nok avstand. 
  • Husk også å vaske eller sprite hendene når du kommer til en restaurant eller annen bedrift.
  • Hold deg hjemme hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon eller forkjølelse. 
  • Ring kommunens koronatelefon ved behov for råd eller vurdering av testing for koronaviruset. 
 
Ingen smittede i Andøy
Sist, men ikke minst, Andøy kommune har fortsatt ingen positive tester for koronavirus! Med en god dose flaks og fortsatt dugnad for å overholde smittevernreglene kan vi kanskje fortsette sånn. 
 
Ring korona-telefonen på 941 79 513 om du trenger råd, både som privatperson, bedrift, forening eller hvis du vil holde et arrangement. Telefonen er betjent mandag-fredag kl 09-12
 
God sommer videre! Vis omsorg ved å holde avstand! 
 
Smittevernlege Hedda Mørch
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809