Siste nytt fra kommuneoverlegen

Anders Stave. Foto Tuva Grimsgaard Andøy kommune.jpg - Klikk for stort bilde Anders Stave har vært kommuneoverlege i Andøy siden begynnelsen av april og oppdatert oss ukentlig om korona-situasjonen i Andøy. Nå tar Astrid Holm over jobben igjen. Takk for innsatsen, Anders!

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 10.11.2020

Gratulerer med dagen!

Først og fremst; til lykke med nasjonaldagen! Med unntak av 2. verdenskrig har ingenting klart å stoppe barnetogene. Før altså i år. Men feire skal vi uansett! 17. mai blir annerledes, men bruk muligheten til å feir med måte sammen med dine nærmeste. Konkrete råd for nasjonaldagen finnes på www.helsenorge.no og program for dagen i Andøy på kommunens nettsider.
 
Vi skal pynte oss, heise flagg og spise is. Noen steder vil korps marsjere i gatene. Stå gjerne langs ruten hvis dere klarer å holde avstand til andre, eller se korpset fra egen hage, balkong eller vindu. I år er det dessverre ikke anledning til å gå etter korpsene. Dere kan gjerne spise på restaurant så lenge dere er friske, holder minst 1 meter avstand og vasker hendene før måltidet. De som bor sammen til vanlig kan ha mindre avstand til hverandre, men restauranten skal legge til rette for at gjester som ikke bor sammen kan holde "en flagglengdes avstand".
 
Værsjuk
Jeg har pratet med mange værsyke mennesker i det siste, og godværet lar nok vente på seg litt til. Men det er sjelden så galt at det ikke er godt for noe; ifølge en studie ved MiT i Boston tar uansett ikke sol og varme knekken på viruset.

Koronaviruset kan sammenliknes med en fersken, som har et mykt ytre skall og en hard kjerne. De gode nyhetene er at det ytre skallet - der koronaviruset har sine våpen for å trenge inn i våre celler - er påvirkelig! Det lar seg ødelegge av blant annet såpe, antibac og uttørking – derav fokuset på håndhygiene.

Men «ferskenskallet» lar seg sannsynligvis ikke påvirke av sol. USAs merkverdige President Donald Trump lar seg ikke nødvendigvis imponere av forskere. Han lanserte sol og varme som en mulig måte å bekjempe koronaviruset på. Fagfolk har protestert og advart mot økt risiko for både smittespredning og hudkreft.  
 
Norgesferie
Soling på sydenturer blir det uansett lite av framover. Utenriksdepartementet opprettholder reiserådet av 14. mars og fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august. Samtidig er Norge og andre europeiske land i ferd med å lette gradvis på tiltakene innenlands. Vi må først se hvordan det påvirker smittespredningen. Utenriksdepartementet vil så innen 15. juni vurdere om unntak fra reiserådet kan gjøres for reiser til de nordiske landene. 
 
Norske borgere som reiser utenlands til tross for rådet om å droppe utenlandsreisen kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme seg hjem dersom noe skulle oppstå. Den enkelte må også sjekke med sitt forsikringsselskap om reiseforsikringen er gyldig, og hva den dekker. Selv hadde jeg og min familie bestilt tur til sørlige deler av Europa. Den blir nå byttet ut med tur til sørlige deler av Andøya.
 
Status Andøya
Per dags dato har vi testet 68 for koronavirus, 67 er negative og 1 test er ubesvart. Den omstillingsevnen man har vist i helsevesenet har vært formidabel. Det har vært viktig for meg å kunne bidra til å gi arbeidsro til de dyktige personene i kommunen som skal forsøke forutse framtida, mens man løser oppgavene i nåtida. Vedvarende og tydelig kommunikasjonsarbeid er viktig for å vedlikeholde motivasjonen, og gi følelsen av at det er håp. Det går den rette veien. 

En av hovedgrunnene til at det går den rette veien vil jeg oppsummere med ett ord: tillit. Tillit til helsemyndighetene og hverandre. Vi ser hvordan det går i land der denne grunnleggende tilliten innad i samfunnet er svakere. Per Fugelli kalte tillit et grunnstoff i samfunnet. I hans siste leserinnlegg før hans død skrev han: «Jeg takker for livet i et land hvor menneskene tror godt om hverandre. Det har vært fint å vandre i åpne landskap.»
 
Takk for tilliten!

Jeg vil til sist takke for tilliten jeg har fått i forbindelse med mitt midlertidige oppdrag som kommuneoverlege. Nå tar Astrid Holm over igjen, og jeg ser fram til å samarbeide videre med henne og alle de andre i Andøyas helsevesen. Vi står han av, sammen.  

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809