Siste nytt fra kommuneoverlegen

Anders Stave. Foto Tuva Grimsgaard Andøy kommune.jpg - Klikk for stort bilde Kommuneoverlege Anders Stave gir deg siste nytt om korona-situasjonen i Andøy.

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 10.11.2020
Frem til 10. mai har vi testet 59 for koronasmitte i Andøy; 57 er negative og 2 er foreløpig ubesvarte. Samtidig er det nasjonalt meldt om 217 korona-assosierte dødsfall. Siden starten av april har både antall innleggelser og nye påvisninger av koronasmitte gått gradvis nedover. Smitteeksperter har regnet seg frem til at det fortsatt er nedgang i antall nye smittede, og at omtrent 1% av befolkningen har vært smittet så langt. Vi er altså ikke i nærheten av en flokkimmunitet, og derfor er situasjonen sårbar - selv om den er under kontroll.
 
De mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid vil lettes gradvis på framover. Jeg vil herved presentere et utvalg, som man kan lese mer om på helsenorge.no og FHI.no:
 
Arrangement på offentlig sted
Det er tillatt med arrangement på offentlig sted for inntil 50 personer. En ansvarlig arrangør er viktig for å sikre rask smittesporing hvis det skulle bli nødvendig, og for at noen skal være ansvarlig for at rådene om avstand og smittevern følges. Gjennomføringen må planlegges godt for å sikre god smittevernhåndtering. Dersom du planlegger et arrangement med inntil 50 personer, er det opp til deg som arrangør å avgjøre hvordan kravene til gjennomføring skal overholdes. Som et hjelpemiddel for arrangører, er det utviklet en tabell for risikovurdering av arrangementer. Denne finner man på FHI.no. 
 
Større arrangement
Når det gjelder større arrangement kan det være aktuelt å kontakte lokale helsemyndigheter for spørsmål om gjennomføringen. Fra 15. juni åpnes det antageligvis opp for arrangementer med opptil 200 personer. Dette avhenger av utviklingen i smittesituasjonen. Inntil videre er arrangement med 51 eller flere personer forbudt. Muligheten for å øke fra 200 og opp mot 500 vil bli vurdert måned for måned.
 
Skoler og forsamlingssteder
Barne-, ungdoms- og videregående skoler kan nå åpne igjen. Voksenopplæringen kan åpne. Idrettshaller kan åpne, men det er forbud mot bruk av garderober i idrettshallen. Bingohaller og lignende kan åpne. Serveringssteder kan gjenåpne, men de må utarbeide egne risikovurderinger. Inntil videre er siste servering 23.30, og seneste stengetid er midnatt. Det skal være minst 1 meters avstand mellom bordene. Den generelle karantenetiden reduseres fra 14 til 10 døgn. 
 
Nye spørsmål
Jeg forstår godt om det kan oppstå spørsmål framover. Det er mye å ha oversikt over. Har du spørsmål du ikke finner svar på i nasjonale veiledere kan du ringe Andøy kommunes koronatelefon på 941 79 513 (man-fre 09-15). 
 
Erfaringer fra resten av landet
Hvordan har disse lettelsene fungert ellers i landet? I Oslo ble 60 serveringssteder nylig besøkt av næringsetaten i kommunen. Etatsdirektør Gunhild Haugen uttalte seg til Aftenposten: «Alt i alt er inntrykket etter våre kontroller meget positivt. Vi vil berømme bransjen for tiltak og bevissthet rundt avstandsregler og andre smitteverntiltak.» 
 
Professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik, sa det godt i et intervju med Andøyposten: «Koronapandemien er som et skihopp. Det er viktig å komme rett ut av hoppkanten.» I så måte har vi kommet godt ut av hoppkanten her til lands, men vi må holde konsentrasjonen oppe. Dugnaden fortsetter. Det er bare å holde vaffeljernet varmt og sette på kaffen.
 

 

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809