Siste nytt fra kommuneoverlegen

Kommuneoverlege Anders Stave - Klikk for stort bilde Kommuneoverlege Anders Stave gir deg siste nytt om korona-situasjonen i Andøy. 

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 10.11.2020

Vi har i skrivende stund (3. mai) testet 56 i Andøy; 54 er negative og 2 er ubesvart. Vi skal teste mange flere, men vi er helt avhengige av økt tilførsel av testutstyr og smittevernutstyr fra nasjonale myndigheter først. 
 

Utvidede testkriterier
De utvidede testkriteriene fra Folkehelseinstituttet inkluderer ansatte, barn eller elever i gjenåpnet barnehage, skole eller skolefritidsordning, i tillegg til «andre med mistenkt COVID-19» blant de vi skal prioritere å teste. Det er dog fortsatt slik at personer i disse gruppene fortrinnsvis bør se det an hjemme i to døgn før test vurderes. 
 
Tiltak som «drive through-testing» kan gjøre det mulig for oss å teste langt flere. Erfaringer fra blant annet Bergen har vært gode, men det har i enkelte tilfeller vist seg vanskelig å teste barn. Vi kan selvsagt ikke tvinge barn til å testes. Selve testen kan være ubehagelig, men gjør ikke vondt. Man kommer ofte langt ved å forklare barna på en rolig måte hva som skal skje, og hvorfor. Hvis barnet får mer kontroll over situasjonen, så går samarbeidet ofte lettere.
 
Bedre oversikt over smitten
Når flere testes vil vi få en bedre oversikt over smitten. Det ambisiøse målet er å teste 5 % av innbyggerne i kommunen ukentlig. For å kunne nå dette målet, er det viktig at de som har symptomer på COVID-19 tar kontakt med kommunens koronatelefon på tlf. 941 79 513. De vil da få en vurdering om de skal testes. Vi har et godt internt samarbeid angående testvirksomheten.
 
Epidemiens videre forløp
Vi går nå inn i en periode som kan påvirke epidemiens videre forløp. Norske helsemyndigheter ønsker å lette på tiltakene gradvis uten at epidemien blusser opp igjen. For dersom den blusser opp igjen, «vil mye av verdien av dugnaden gå tapt», slik Helsedirektoratet påpekte. Hvis det skjer må vi også stramme inn på tiltakene igjen. 
 
Sverige valgte å gå for mindre inngripende tiltak. De stengte verken skoler eller grenser. Sverige har fått kritikk for sin håndtering, men får støtte fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som mener den kan bli stående som et eksempel til etterfølgelse. 
 
WHO-direktør Michael Ryan sa tidligere denne uka: «Viruset kommer til å finnes lenge, og vi som individer, familier og samfunn må gjøre alt vi kan for å begrense spredningen. Det kommer til å bety at vi må tilpasse livet vårt den situasjonen. I Sverige gjør de det i sanntid.» Ryan peker på at den svenske strategien bygger på et personlig ansvar for å holde avstand og følge hygienerådene. Det tror han kan være en suksessfull oppskrift i det lange løp. 
 
Vi kan ikke senke skuldrene
Jeg vil minne om at dette ikke er tiden for å senke beredskapen. Å ha barna i forsvarlige smittevernordninger i barnehager og skole, for så å slippe dem løs uten noe særlig forholdsregler på fritida, er som å skylle babyen ut med badevannet. Vinninga går opp i spinninga. 
 
Rådene er maksimalt 5 personer sammen, med 1 meters avstand. Jeg vet av erfaring at det ikke er lett å følge med på hvem barna er sammen med og hvordan de oppfører seg, men det er fortsatt de foresattes plikt å følge med. 
 
Turister og sommersesongen
Som noen av dere kanskje fikk med dere så ble jeg intervjuet av VG på lørdag. Journalistene ønsket blant annet svar på hvorfor det ikke er påvist smitte i Andøy, og hva jeg tenkte om norske turister som vil komme hit til sommeren. Jeg forsøkte få fram et budskap om at norske turister er velkommen hit til sommeren, men at det samtidig er en utfordrende balansegang. Vi er ikke rigget for å ta imot store antall mennesker; hvis disse er eller blir syk, og hvis de ikke følger nasjonale og lokale smittevernforskrifter og smittevernråd. Da får man heller praktisere den 8. fjellvettregel; det er ingen skam å snu.
 
Russen foran som godt eksempel
Til sist vil jeg benytte muligheten til å skryte av Andøyrussen. De tar generelle smittevernråd på alvor og hadde på eget initiativ russedåp via Skype! Det viser en tilpasningsdyktighet som garantert vil komme dere til nytte videre i livet. Jeg vil hylle dere med et utdrag fra Nordahl Griegs episke dikt «Til Ungdommen», som handler om å stå sammen mot en ytre fiende:

Kanskje du spør i angst,
udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med,
hva er mitt våpen?
 
Her er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd.
 
Grieg skrev i sin tid om krig, men ordene hans er like aktuelle i dagens kamp mot korona. Vi står han av ved å støtte hverandre, finne kreative løsninger og ha tålmodighet gjennom denne vanskelige tida.
 
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809