Siste nytt fra kommuneoverlegen

Kommuneoverlege Anders Stave - Klikk for stort bilde  Kommuneoverlege Anders Stave gir deg siste nytt om korona-situasjonen i Andøy. 

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 10.11.2020

Frem til 26. april har vi testet 50 personer for korona i Andøy. Vi venter fortsatt på svar på en test, resten er negative. For å være ærlig blir jeg overrasket om vi ikke får vårt første tilfelle her i løpet av et par uker. Folkehelseinstituttet sine prognoser stemmer med dette inntrykket. 
 

Vi står han av
Strategien framover er slik jeg ser den tre ord, kjent i Nord-Norge gjennom generasjoner: stå han av. Epidemien kommer til å sette preg på hele 2020, og såfremt en vaksine ikke dukker opp, sannsynligvis deler av 2021. 
 
Men hvordan skal vi «stå han av»? Viktige ingredienser her er tålmodighet, tillit og ikke minst perspektiv. 2020 blir neppe et år som skrives med gullskrift, men det kunne vært mye verre. På verdensbasis er det ikke uvanlig at infeksjonssykdommer setter dagsordenen, men det er lenge siden det har skjedd i Norge. 

Redusere risiko
Risikoen kan reduseres, men ikke elimineres, og det er helt avgjørende at vi holder ut og følger offentlige råd for å holde epidemien under kontroll. Vi bør blant annet fortsatt redusere kontakthyppigheten med hverandre, altså hvor ofte og hvor mange vi møter. 

Reproduksjonstallet (R) til en sykdom beskriver hvor mange nye mennesker en smittet person sprer smitten videre til. Det er smittsomheten til sykdommen, men også kontakthyppigheten mellom oss mennesker som avgjør hvor stor R blir. 

I Norge er R nå estimert til å ligge på 0,67, og dette er årsaken til at epidemien er under kontroll. Klarer vi å holde det under 1 slipper vi å se økning i antall nye tilfeller. I mars var R over 3. Til sammenlikning var R for svineinfluensa 1,35, for kopper 5-7 og meslinger 16-18. En økning av tallet til over 1 igjen vil gi en ny økning av epidemien. Hvis tallet øker til 1,5 eller mer, mener FHI at epidemien vil vare inn i neste år. Det er altså viktig at vi begrenser kontakt med andre for å hindre ukontrollert spredning.

Flere skal testes
Et annet tiltak er at vi må teste mer, som jeg har nevnt før. I forbindelse med åpning av barnehager og skoler er det viktig å kunne teste mistenkte tilfeller blant barn og ansatte slik at smittesporing og nødvendige tiltak kan innsettes etter behov. 
 
For å unngå overtesting anbefaler FHI at personer i denne gruppen ser an symptomene hjemme i et par døgn før testing vurderes. Høyeste prioritet gis fremdeles de gruppene som har størst risiko for alvorlig sykdom og deres hjelpere, særlig eldre med underliggende sykdom. Vi må fortsatt ha målrettet testing og isolering, samt smitteoppsporing og karantene. 
 
Andøy er spesiell
Nasjonale retningslinjer møtes selvsagt med respekt, men man må også ha det lokale perspektiv. Andøya er spesiell, blant annet med tanke på geografi og avstand til sykehus. Det kan i noen tilfeller være fornuftig å legge seg på en enda strengere linje enn hva nasjonale anbefalinger sier. 
 
Tvil tilsier tilbakeholdenhet; om noen uker har vi bedre kunnskap om pandemiens videre forløp og kan ta bedre informerte avgjørelser. Blant annet har jeg anbefalt at campingplasser inntil videre fortsatt har stengt fra besøkende utenfra kommunen, selv om hytteforbudet er opphevet. 

“Alle kan telle til fem”
Et eksempel på hvordan vi ikke bør gjøre det framover har vi fra Hamar denne uka. Et friluftsområde måtte stenge etter at over 200 mennesker samlet seg der. Da Politiet ba folk følge helsemyndighetenes råd om avstand skal flere ha oppført seg ufint. Ordføreren i Hamar ordla seg slik etter hendelsen: «Alle kan telle til fem. De som ikke kan det, bør kanskje holde seg inne.» 

Ramadan og faste
For øvrig så er det slik at den neste måneden skal muslimer verken spise eller drikke fra daggry til solnedgang. Fastemåneden ramadan er den niende og helligste måneden i den muslimske kalenderen. 
 
Men ramadan i år må bli annerledes. Byråd i Oslo for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Gamal, anbefaler alle å følge kommunens koronaråd. Han råder de fastende til å bruke telefon og Skype for å kontakte familie og venner, samt sette av tid til selvrefleksjon i år: «Faste handler om å kjenne hvordan det er å gå sulten, og hvordan det er å ikke ha tilgang til rent vann. Dette er en nyttig refleksjon for meg.» 

Friske kan utføre fasten som normalt. Syke, gravide, eldre og barn er fritatt fasten. Man kan også ta igjen de tapte dagene i løpet av året. Blir du syk underveis bør du ta kontakt med fastlegen, og om nødvendig bryte fasten.

Tid og tålmodighet
Det fins altså flere ingredienser i «stå han av-strategien.» Leo Tolstoj skrev godt: «De sterkeste av alle krigere er disse to: tid og tålmodighet.» Sigrid Undset presiserte: «Tålmodighet er en baktalt dyd, kanskje fordi den er den vanskeligste av alle dyder å praktisere.» 
 
Vi må praktisere tålmodighet framover, uansett hvor vanskelig det er.
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809