Får færre vaksiner

Koronavaksine.  - Klikk for stort bilde Folkehelseinstituttet melder at Andøy får 114 vaksinedoser i uke 19.

Sist endret 30.04.2021

I denne uken (17) hadde Andøy kommune 186 doser tilgjengelig. I neste uke får Andøy 156 doser.

Andøy kommune kan ikke påvirke hvor mange doser som kommer til kommunen.  Folkehelseinstituttet (FHI) fordeler tilgjengelige vaksinedoser ut fra gitte kriterier. Samtidig er helsemyndighetene i ferd med å lempe for reglene for dem som er ferdig vaksinert.

FHI understreker at det er helt nødvendig å få to doser med vaksine for å få fullgod beskyttelse, men allerede tre uker etter første dose har man god beskyttelse. Beskyttelsen etter fullvaksinasjon varer i minst et halvt år, antakelig mye lenger. De som har gjennomgått covid-19 det siste halve året er tilsvarende godt beskyttet som de som er fullvaksinert.  

Selv om beskyttelsen er god, er det likevel mulig å bli smittet av covid-19 selv om man er vaksinert. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre.  Dette gjelder selv om man ikke merker at en selv er smittet. 

 

Ute i samfunnet

Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler være de samme for vaksinerte som for uvaksinerte i det offentlige rom. Der mange omgås er det også behov for enkle og tydelige råd og regler. Dessuten - hvis vaksinerte ikke skulle følge råd om antall og avstand mens de er ute blant folk, kan det også føre til trengsel mellom de som ikke er vaksinert. Etter hvert som stadig større andel av befolkningen blir vaksinert, vil antallsbegrensninger og andre generelle smitteverntiltak i samfunnet lettes for alle. 

I hjemmet

Hjemme hos folk derimot, der man har kunnskap om de andre som er til stede, er det nå mulig å lette på råd for vaksinerte. 

 

Råd for fullvaksinerte

Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport)  

  • Uendrete råd og regler om avstand, antall, hygieneråd, munnbind etc.  

Hjemme hos deg selv og i egen bil (i det private rom):

  • Vaksinerte kan ha nær sosial omgang (under 1 meter) med andre vaksinerte (selv om de er i risikogruppen).
  • Vaksinerte kan ha nær sosial omgang med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.
  • Vaksinerte bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til uvaksinerte i risikogruppen som de ikke bor med.  
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809