Dette bør du vite om vaksinering

Koronavaksinen. Foto Ove Pedersen (1).png - Klikk for stort bilde Fortsatt er mye uklart om hvordan vaksineringen i sommer egentlig blir. Vi har samlet noe av informasjonen som andværingene trenger å vite om.

Publisert av Geir Bjørn Nilsen. Sist endret 16.06.2021

Årsaken til at lite kan planlegges, er at informasjonen endrer seg raskt. Dette gjelder først og fremst hvor mange vaksinedoser Norge faktisk får. Derfor er oppfordringen å følge med.

Noen endringer blir det. En av disse er at fra neste uke blir det bare vaksinering på Andenes. Kommuneoverlege Astrid B. Holm forklarer hvorfor:

- 22. juni er foreløpig siste dag vi vaksinerer i Risøyhamn. Resten av sommeren blir det vaksinering kun på Andenes. Vi er godt ute i vaksinasjonsforløpet, og setter all vaksinen vi får kontinuerlig gjennom sommeren. Dette gjennomføres på tross av redusert bemanningskapasitet. Det er et stort arbeide å finne hvor folk bor, og så gi tilbud om vaksine enten på Andenes eller i Risøyhamn. Vi prioriterte å gjøre dette for de eldste aldersgrupper. Nå er vi imidlertid kommet lengre ned i alder.Vi anser derfor folk som mer mobile og lettere i stand til å komme seg til vaksinasjonsstedet på Andenes.Vi håper på forståelse for dette, sier kommuneoverlegen.

Til nå har det vært vaksinering på onsdagene. Sånn blir det fortsatt, men det nye er at noen fredager også kan bli tatt i bruk. Dette avhenger av hvor mange vaksiner som kommer. Uansett skal folk forholde seg til den informasjonen som står i innkallingen til vaksinetimene.

Mange har spørsmål om vaksine og sommerferie.

Vaksinekoordinator Henriette Pettersen sier at prioriteringslistene følges, og hvis vaksineteamet ikke får fatt i folk i en gruppe, går de videre til neste gruppe.
Les om prioriteringsrekkefølgen HER.

- Vårt mål er å få vaksinert flest mulig med første dose.  Planlagt ferie vil derfor ikke være gyldig grunn til å få fremskyndet når vaksine settes. Er du på ferie når du får tilbud om vaksine, og ikke kan møte, får du nytt tilbud når du kommer tilbake, sier Pettersen.

Koronasertifikatene kommer også. Med sertifikatet slipper du å gå i karantene etter at du kommer tilbake fra utlandet.

- Vi registrer vaksinene fortløpende på vaksinedagen. Status på vaksinasjon vil da komme på helsenorge.no, sier vaksinekoordinatoren.

Les mer om sertifikat.

Når får du «rødt» og «grønt» lys? Les mer.

Det er endringer fra uke til uke i de nasjonale reglene. Det er derfor svært vanskelig å gi en prognose for når hver enkelt får sin vaksine.

Vi har samlet noen spørsmål og svar om vaksinering her. Vi oppfordrer publikum å lese denne informasjonen nøye. Merk særlig punktet om å bruke e-posten koronavaksine@andoy.kommune.no.

 

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809