Snart klar med årets influensavaksine

Influensavaksine. Foto Linnft (3).JPG - Klikk for stort bilde Om noen korte uker er Andøy kommune klar til å sette de første influensavaksinene i 2021.

Publisert av Geir Bjørn Nilsen. Sist endret 29.09.2021
Kommuneoverlege Astrid Berthinussen Holm anbefaler sterkt at alle i risikogruppene ber om å få vaksinen. Du får vaksine ved å ringe ditt legekontor, bruke SMS-tjenesten 2097 eller bestille digitalt ved Andenes legekontor og Risøyhamn legekontor.

Andøy kommune oppfordrer de som kan bruke SMS og internettbestilling om å gjøre det, sånn at telefonlinjene er åpne for de eldste andværingene samt dem som trenger legetimer.

Influensavaksinen er gratis for alle som er i risikogruppene. Influensavaksinen er også gratis for alle med frikort. For andre koster vaksineringen 50 kroner.

Hvem er i risikogruppene?

•     Beboere i omsorgsboliger og sykehjem (trenger ikke å bestille, ordnes av kommunen)
  •     Alle fra fylte 65 år
  •     Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
  •     Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder til 5 å
  •     Barn og voksne med:
    kronisk lungesykdom (inkludert astma),
  • hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk),
  • diabetes type 1 og 2
  • leversvikt eller nyresvikt
  • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
  • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
  • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

• Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie.
  • Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte.
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Derfor er vaksinen viktig

Koronavaksinen beskytter ikke mot influensa, og kommuneoverlege Holm peker på at influensavaksinen derfor er viktig.

- Influensa kan blant annet føre til alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer. Ved alvorlige komplikasjoner av influensa er sykehusinnleggelse nødvendig. Personer med hjerte-/karlidelser er mer utsatt for hjerteinfarkt, hjerneslag og død i influensasesongen enn ellers i året. Alvorlig influensasykdom kan også føre til varig svekket helse og økt hjelpebehov, og gjennomsnittlig dør 900 personer årlig som følge av influensa. Vaksinasjon beskytter mot alvorlig influensa.

Influensa i svangerskapet gir noe økt risiko for dødfødsel. Gravide er også mer utsatt for følgesykdommer som lungebetennelse enn andre friske kvinner. Influensa hos spebarn kan være alvorlig. Vaksinasjon av mor under graviditeten beskytter mor under svangerskapet og gir også barnet beskyttelse mot influensa den første tiden etter fødselen, sier Holm.

Influensavaksinen beskytter mot flere influensavirus, men må tas årlig.