- Selvsagt lov å feire Grunnloven

17.mai.jpg - Klikk for stort bilde - Det er selvsagt lov å feire 17. mai i år, men reglene må følges, sier kommuneoverlege Astrid B. Holm i Andøy.

Publisert av Geir Bjørn Nilsen. Sist endret 04.05.2021

Det er knappe to uker til grunnlovsdagen, som normalt er en av de «store» dagene i året, spesielt for de yngste. Regjeringen anbefaler generelt at arrangement skal være utendørs eller holdes digitalt. Regjeringen har anbefalt å avlyse alle arrangement som kan føre til folkeansamlinger eller tiltrekke seg personer fra ulike kommuner. Andøy kommune har ingen arrangement 17. mai, men andværingene kan feire med god samvittighet innenfor regelverket.

- Pyntet frokostbordet, syng, hør musikk, spis god middag og kaker. Lek med ungene, helst ute. Det er fullt lovlig og ønskelig at andværingene koser seg 17. mai, men det må altså skje innenfor regelverket, sier kommuneoverlegen.

Reglene som gjelder:

• Hold minst en meter avstand til andre. Hold hendene rene, og hold deg hjemme hvis du er syk.
  • Begrens sosial kontakt og møt heller andre utendørs enn innendørs.
  • Ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Hvis alle gjestene tilhører samme husstand, kan dere være flere, men man må kunne holde avstand.
  • Barn i barnehage og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Barn og unge kan ha besøk av én til to faste venner.
  • Utsett eller avlys arrangement som samler personer fra ulike kommuner.
  • Det er tillatt med skjenking ved servering av mat, men skjenkingen stopper klokka 22.
  • Det er egne nasjonale regler for arrangement som må følges – både på 17. mai og ellers.
  • Utenom i private hjem kan man på private sammenkomster samles maksimalt ti personer innendørs og tjue personer utendørs.
  • På offentlig arrangement der folk sitter på faste, tilviste plasser er det tillatt med maks 100 personer innendørs.
  • Det er tillatt med maks 200 personer på offentlig arrangement utendørs hvis det er mulig å holde minst én meters avstand. Hvis alle sitter på faste tilviste plasser, kan man være 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis det er to meters avstand mellom kohortene.
  • På 17. mai som ellers gjelder de overordnede rådene om å holde seg hjemme når man er syk, holde avstand og holde hendene rene.