Pressemelding: Newspace North 2022

Newspace North 2022 - Klikk for stort bilde For å nå FNs bærekraftsmål blir rombasert infrastruktur viktigere. Veien dit er brolagt med forretningsdrevet innovasjon, og en ny mulighetsstudie mener Andøy er nøkkelen. 
 

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 14.07.2020

Med grønt lys for finansiering av Andøya Spaceport vil Norge bli et av de første landene i Europa med base for kommersiell oppskyting av små satellitter. Den ferske studien “Newspace North 2022” har på oppdrag fra Samskap og Andøy kommune kartlagt innovasjonsmulighetene en satelittbase kan gi. 

 
Andøy er i ferd med å vinne romkappløpet i Europa, applauderer styreleder Jonni Solsvik i Samskap. – Dette er langt større enn bare de arbeidsplassene det vil gi kommunen. Behovet for innovasjon og nytenkning har vel aldri vært større enn det er i verden akkurat nå. Andøy har potensiale til å bli en ledestjerne innen den innovasjonen som kreves for å nå bærekraftsmålene, og dermed bidra til å løse noen av vår tids største utfordringer!
 
Eneste naturlige sted for innovasjonssenter 
Etter møter med 25 større aktører i bransjen slår studien fast at Andøy er det eneste naturlige stedet å etablere et innovasjonssenter for romteknologi i Norge. Et innovasjonssenter i tilknytning til Andøya Spaceport vil gi en unik tilgang på innsikt, teknologi og kompetanse, og gi verdi langt utenfor satellittindustrien, sier Ole Dokka, prosjektleder for forstudiet.
 
Romteknologi kan virke fjernt for oss som ikke er rakettforskere, sier Solsvik. – Men sannheten er at vi alle går med romteknologi i lomma, i smarttelefonene våre. Satellittbasert innovasjon fra Andøya kan gjøre jobben til både fiskere og gårdbrukere lettere, og sette oss i stand til å nå bærekraftsmålene i tide. 
 
Det er vår jobb å legge til rette for at vi får mest mulig ut av disse mulighetene, avslutter Solsvik. 
 
Studien finner du i sin helhet på Samskap sine nettsider. 
 
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809