Nye koronatiltak for Andøy

Andenes senhøst. Foto TG (1).jpg - Klikk for stort bilde De neste to ukene gjelder strengere regler og anbefalinger for å begrense smittespredning i kommunen. Her er en oversikt over disse.

Publisert av Linn Foyn Therkelsen. Sist endret 04.01.2021

For å beholde kontroll på smittespredningen og hindre at smitten øker, la regjeringen fram nye og strengere smitteverntiltak i går.

- De nye anbefalingene gjelder også for Andøy. Fordi smitten sprer seg i landet, strammes det nå inn. Det støtter vi, sier kommuneoverlege Astrid B. Holm.

Status for Andøy etter jula

I løpet av julehøytiden var det to importerte smittetilfeller i Andøy. De hadde oppholdt seg i hjemmet, og deres nærkontakter var derfor kun medlemmer av husstanden. Per nå, altså 4. januar, er én person i isolasjon og en person i karantene som følge av disse smittetilfellene.

- I dag skal vi teste flere personer. Det kan komme nye smittetilfeller, så derfor må alle følge de nye reglene og anbefalingene, sier kommuneoverlegen.

Retningslinjer for de neste to ukene

De nye retningslinjene gjelder i 14 dager fra i dag, 4. januar. Under finner du en liste over tiltakene for Andøy. I tillegg anbefaler vi å bruke munnbind dersom du ikke kan holde tilstrekkelig avstand, som er minst 1 meter.

Alle reglene og anbefalingene fra regjeringen finner du her.

Anbefalinger for Andøy

• Sosial kontakt
    • Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk.
      • Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase.
      • Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand.
      • Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
    • Besøk på institusjoner og omsorgsboliger i Andøy. Følgende gjelder for alle institusjoner og heldøgnsbemannede omsorgsboliger i Andøy kommune. Det vil si ABBS, Kiiljordheimen, AHO, Dahletun, Kristinabakken, Kildebakken, Leiteveien og Damveien.
      • Vi opprettholder besøkskontroll som vi har hatt under hele perioden.
      • Unngå besøk dersom du har vært ute på reise utenfor regionen og bruk av munnbind dersom man har reist utenfor regionen eller ikke klarer å holde minst en meters avstand.
      • Besøk må begrenses i perioden, vurder om det er mulig å utsette besøket til etter 18.januar. For å motvirke ensomhet vil alle kunne ha én besøksvenn som kan komme på besøk. Det må være samme person hele perioden, og besøk skal være avtalt på forhånd. Besøksvennen må være frisk og helt uten luftveissymptomer.
    • Aktiviteter bør utsettes.
      • Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs bør utsettes til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter
  • Reiser
    • Unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland.

Hytteopphold med personer fra samme husstand frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene og reglene som gjelder.

• Skoler
    • Ungdomsskolene går over til rødt nivå. I tillegg innfører voksenopplæringen strengere tiltak.
      • For ungdomstrinnene ved Andenes og Risøyhamn betyr dette i hovedsak at det blir strengere når det gjelder kontakt mellom kohortene. Det vil få konsekvenser for blant annet valgfagene og fordypningsfag. De aktuelle skolene informerer foresatte og elever om de praktiske endringene.
      • Andenes skole har digital undervisning for ungdomstrinnet i dag og i morgen, og vil være klar til å ta imot elevene fra onsdag. Skolen må bruke alternative lokaler til én skoleklasse på ungdomstrinnet.
      • Risøyhamn skole er elevene fysisk til stede på skolen fra i dag. Strengere tiltak er allerede på plass.
  • Arbeidsplasser
    • Hjemmekontor for alle som har mulighet til det.
  • Butikker
    • Alle butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll.
  • Idrett
    • Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand.
    • Toppidretten og kulturutøvere som har et særskilt unntak med egen regulering, omfattes ikke.

Regler for hele landet

• Private sammenkomster og arrangement
    • Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes.
    • Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.
    • De fleste av disse arrangementene vil uansett ikke være i tråd med nasjonale anbefalinger og bør derfor utsettes eller avlyses.
  • Uteliv og serveringssteder
    • Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.
  • Kirkevandring
    • De særlige reglene for kirkevandringer oppheves straks, i stedet for fra 15. januar.