Målinger fra helikopter i lav høyde

NGFU Helikopter - Klikk for stort bildeNGFU Helikopter I juli blir det utført geofysiske målinger i Andøy. Det er Norges geologiske undersøkelse (NGU) som vil utføre målinger fra helikopter i Harstad, Kvæfjord og Andøy kommune.


Publisert av Sindre Wolf. Sist endret 18.07.2019

Målet med målingene er generell geologisk kartlegging, blant annet av geologiske ressurser, og å sørge for en bedre forståelse av den vekslende geologien i Nordland og Troms.

 

Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i linjer i retning øst - vest for hver 200 meter, og med konstant høyde 60 meter over bakken. Under helikopteret henger en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt og variasjoner i den elektriske ledningsevnen i berggrunnen. I tillegg blir det samlet inn informasjon om radioaktive elementer i bakken. Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien i området.

 

Resultatene fra undersøkelsen kan først og fremst benyttes ved videre geologisk kartlegging og mineralressursundersøkelser, men også ved grunnvanns-undersøkelser, kartlegging av eventuell fare for radon i hus, og kartlegging av svakhetssoner i fjell.

 

Målelaget består av en pilot fra helikopterfirmaet Heliscan AS og en operatør fra NGU. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø og sterk vind, og heller ikke dersom solaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet.

 

NGU vil utføre målingene i samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres.

 

Mer informasjon: 

Forsker Jan Steinar Rønning, 908 61 125, jan.ronning@ngu.no

Senioringeniør Frode Ofstad, 909 52 158, frode.ofstad@ngu.no

 

 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809