Kan vaksinere flere i juli

Koronatest. Foto Linn Foyn Therkelsen.JPG - Klikk for stort bilde Andøy kommune har meldt til Folkehelseinstituttet at det vil være mulig å vaksinere enda flere andværinger i juli.

Sist endret 18.05.2021

Regjeringen ønsker å omfordele vaksiner slik at de kommuner – cirka 20-25 – som har hatt vedvarende høyt smittetrykk får flere vaksinedoser enn de matematisk skulle hatt. Konsekvensen av beslutningen er at 319 kommuner får cirka 35 prosent færre vaksinedoser i opptil syv uker fra uke 23. Andøy er - likhet med alle andre kommuner i Nord-Norge - blant disse. Dosene får kommunene tilbake i mot slutten av juli.

Men det var en viktig forutsetning før planen settes i verk: Kommunene må ha kapasitet til å vaksinere betydelig flere personer enn det som var planlagt for siste del av juli måned. Fra før var det kjent at dosene kom til å øke 4-5 ganger i omfang fra nivået i april og mai.

-  Skal vi endre fordelingen, må vi først være sikre på at dette ikke fører til en forsinkelse av når hele befolkningen er vaksinert, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse 12. mai. Derfor har Regjeringen - via statsforvalterne - spurt kommunene om vaksinekapasiteten i juli.

Enhetsleder for helse- og familie i Andøy kommune, Beathe Andersen, opplyser at Andøy kommune har varslet Folkehelseinstituttet at Andøy vil klare å vaksinere enda flere i juli enn det som var planlagt for et par uker siden.

12. mai bestemte for øvrig regjeringen seg for å tilby unge over 18 år vaksine etter at gruppen med 45-åringer er vaksinert. Da vil aldersgruppene 18-24 år og 40-44 år få tilbud om vaksine samtidig. Etter dem vil aldersgruppen 25-39 år tilbys vaksine. Dette er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI).