Har du fått AstraZeneca-vaksine?

Vaksine helsepersonell. Foto Linnft (35).JPG - Klikk for stort bilde Dette er informasjon til andværingene som har fått AstraZeneca-vaksinen.

Publisert av Geir Bjørn Nilsen. Sist endret 10.05.2021

150 andværinger har fått en dose AstraZeneca-vaksine. Det dreier seg i all hovedsak om helsepersonell, men også noen fra gruppe fem (55-64 år med enkelte diagnoser). Disse vil ikke få dose 2 fra AstraZeneca.

Alle vil få tilbud om Pfizer/BioNTech eller Moderna, som andre dose de neste ukene. Årsaken er tilfeller med alvorlige bivirkninger med AstraZeneca-vaksinen.

Folkehelseinstituttet har vurdert flere momenter før avgjørelsen om å bytte vaksinetype ble tatt. For det første ble det vurdert at det ikke er ønskelig å utsette vaksinedose nummer to lengre enn 12 uker. Denne gruppen er personer som ble prioritert for vaksine tidlig, og har behov for full beskyttelse med to vaksinedoser.

FHI melder at det er begrenset kunnskap om risikoen for alvorlige bivirkninger med blodpropp og lavt antall blodplater med vaksinen. Det er ukjent i hvilken grad alvorlige bivirkninger kan oppstå etter dose 2 selv om man tålte dose 1 godt. Det er ikke påvist en sammenheng med blodpropp og blodplater for annen type vaksine, eksempelvis Pfizer-BioNTech eller Moderna og at kroppen reagerer godt på to ulike vaksiner. Det samme gjelder covid-19-sykdom og vaksine.

- Etter den første dosen med vaksine (fra AstraZeneca) har kroppen lært seg å kjenne igjen et protein. Når det så gis en dose med Pfizer-BioNTech eller Moderna, vil den friske opp og forsterke beskyttelsen som oppstod etter første dose. Vi vet også at kombinasjonen av gjennomgått covid-19-sykdom og etterfulgt av en vaksinedose gir god beskyttelse mot sykdommen. Det tyder på at immunforsvaret reagerer godt selv om man stimulerer det på to forskjellige måter. Det er heller ikke et problem å gi forskjellige vaksiner for samme sykdom med andre vaksiner (for eksempel ulike vaksiner mot kikhoste og polio). Andre land følger samme strategi, melder FHI.

Samtidig melder FHI at det er risiko for bivirkninger.

- Alle som mottar koronavaksiner vil kunne få plagsomme, men kortvarige bivirkninger som smerter på injeksjonsstedet, sykdomsfølelse, hodepine og uvelhet. For virusvektorvaksiner (som AstraZeneca - AZ) er ofte bivirkningene verst etter første dose, for mRNA-vaksinene (Pfizer-BioNTech eller Moderna) er det ofte motsatt. Når vi nå gir en virusvektorvaksine (AZ) først og deretter en mRNA-vaksine kan det godt være at dette vil gi en god del av disse vanlige, plagsomme og forbigående bivirkningene, melder FHI.

Bivirkningene var 1-3 dager.

Ettersom det er mye helsepersonell som har fått AstraZeneca er det anbefalt å ikke vaksinere alt personell i en enhet samtidig sånn at eventuelt fravær ikke påvirker kapasitet og beredskap i helsetjenesten, melder FHI i et brev til kommunene i dag.

Alle de 150 i Andøy som har fått vaksinen, har tidligere fått egne brev fra vaksinekoordinatoren.