Brev fra kommuneoverlegen, uke 35

P1122503.jpg - Klikk for stort bilde I dette nyhetsbrevet forteller kommuneoverlegen om håndteringen av de første smittetilfellene, om at sykehjem snart kan besøkes igjen og at vi fremdeles er inne i en avgjørende periode.

Publisert av Linn Foyn Therkelsen. Sist endret 26.08.2020

Fra mandag 31. august kan beboere på sykehjem og omsorgsboliger få besøk igjen. - Klikk for stort bilde Det er nå to uker siden Andøy kommune fikk den første innbygger med påvist korona-virus. Til sammen 5 i samme smitte-gruppe fikk påvist viruset. Hendelsen satte en støkk i oss alle. Plutselig var sykdommen vi hørte om i nyhetene og leste om på nettet, også blant oss andværinger.

Nå kom beredskapen vi hadde jobbet med fra mars til nytte. Raskt ble koronateamet satt i arbeid. De som var smitta fikk tett oppfølging. Nærkontaktene ble oppsporet og satt i karantene. Alt tyder på at vi klarte vi å stoppe smittespredningen.

Åpner opp igjen

Kommunens institusjoner har vært stengt i snart to uker. Blant de 250 døde i Norge var 87% over 70 år og halvparten bodde på sykehjem. Det er derfor ekstra viktig å skjerme våre eldste når vi har utbrudd i kommunen.  Vi håper på forståelse for dette, men skjønner at det er vanskelig å bli utestengt fra kontakt med sine pårørende. Alt ligger til rette for at det åpnes opp for besøk igjen fra mandag 31. august.

Fremdeles en avgjørende periode

Bare rundt 1% av befolkningen har hatt covid-19, og mange av de 99% andre er trolig mottakelige for viruset. Vi kan derfor få flere bølger av sykdoms-oppblomstring. Befolkningens adferd vil få stor betydning i ukene framover. Håndhygiene har vi begynt å få godt innarbeidet. Vanskeligere er det med å holde avstand, unngå å samles og teste seg selv ved milde symptomer.

Skoler og barnehager er startet opp igjen. Det betyr også mer forkjølelser og hoste hos barna. Alle luftvegsinfeksjoner skal nå sees på som et tegn på korona-smitte. Det eneste er snørr og samtidig god allmenntilstand, da man se an symptomet et par dager før man tar kontakt.

Følg regler for smittevern, samlinger og karantene

Til slutt vil jeg minne om at følgende fremdeles er viktig. Vask hender, hold avstand, unngå store forsamlinger, test deg ved milde symptomer og respekter karantenetiden.

Med vennlig hilsen Astrid Bertinussen Holm, kommuneoverlege i Andøy kommune