Bør du bli hjemme?

Andenes  - Klikk for stort bilde Mange lurer på hvordan de skal forholde seg til koronasmitte i forbindelse med at vinterferien nå er over. Helsedirektoratet anbefaler at personer som har vært i et område med vedvarende smitte i løpet av de siste 14 dagene holder seg hjemme, for å hindre smittespredning.

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 11.03.2020
Vinterferie
Gikk vinterferien til nord-Italia? I så fall bør du holde deg hjemme de to neste ukene. 
 
 – Alle som har vært i områder med vedvarende smitte, skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
 
Dette innebærer å:
  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre
 
Tilbakevirkende kraft
Anbefalingen er gjort av et føre-var-hensyn og har tilbakevirkende kraft. Det vil si at alle som har kommet hjem fra områder med vedvarende smitte i løpet av de siste fjorten dagene, bør holde seg hjemme til det har gått fjorten dager fra hjemkomst.

Det innebærer også at personer som har vært på ferie i andre deler av Europa, og kommet hjem nå, kan bli bedt om å gå i karantene på et senere tidspunkt.
 
Oppdatert informasjon over hva som regnes som et område med vedvarende smitte finner du her. Denne oppdateres fortløpende.
 
Alternativer til håndhilsing 
I tillegg anbefaler helsemyndighetene alle aktører i helse- og omsorgstjenesten å finne alternative løsninger til håndhilsing, og at det er klokt at vi alle i ulike sammenhenger utviser større forsiktighet med håndhilsing og klemming.
 
De utvidede tiltakene fra helsedirektoratet kan leses i sin helhet her.

De færreste alvorlig syke
Vi minner samtidig om at de fleste som blir smittet av koronaviruset ikke blir alvorlig syke. Men fordi viruset smitter lett, er det viktig at vi gjør det vi kan for å forebygge spredning og unngå å utsette risikogruppen for unødvendig fare. Vær derfor til enhver tid ekstra nøye med håndvask og hostehygiene! Har du symptomer på forkjølelse eller influensa, bør du dessuten av hensyn til beboerne vente to uker før du besøker helseinstitusjoner. 
 
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809