Andøys fiskerihistorie ble podkast

Postkast om fiske. Foto Robin Jørgensen.jpg - Klikk for stort bilde Åshild Eliassen og Rigmor Anna Dava har fått støtte av Samskap til å lage podkast om fiske.

Publisert av Linn Foyn Therkelsen. Sist endret 10.03.2021

- Folk flyttet til Andøy på grunn av det rike og varierte fisket hele året og den korte avstanden til fiskefeltene. Vi ønsker å sette søkelyset på hvor viktig fisket er, har vært og vil være for Andøya og hele landsdelen, sier Åshild Eliassen.

Har dokumentert historien

Rigmor og Åshild har laget podkast. Foto Ole Johan Kristiansen.jpg - Klikk for stort bilde

Sammen med Rigmor Anna Dava har Eliassen samlet historier om fiske i Andøy og laget podkast av det.

- Det dreier seg i stor grad om muntlige historier formidlet av kjæftsterke fiskere. I podkasten blir disse saftige historien tilgjengelig også for neste generasjon, akkurat slik de er fortalt, sier hun.

Samskap har støttet prosjektet fordi det dokumenterer kystfiskernes historie, fiskeindustriens utvikling og den lite omtalte gruppen fiskerkonene.

- Fiskerkoner og døtre forteller om å sitte oppe til klokka tolv på natta med middagen klar til mannen endelig kom heim. Eller om å vandre fra vindu til vindu og speide utover havet, når mannen var på havet og ikke kom heim til den tiden han skulle, sier Eliassen.

Vil bidra til stolthet og satsing

De håper podkasten vil bidra til å gjøre folk enda mer stolte over hvordan fiskeriene i Andøy har vært, og at flere vil satse i næringen.

- Noen tiår tilbake hadde Andenes hamn mellom 10 og 15 fiskebruk med lokale eiere. Nå er det bare tre igjen, og ingen har lokale eiere. Svært mange fiskeskøyter er solgt ut av kommunen, sier Åshild.

- Nye utfordringer krever nye løsninger, og vi håper at folk her i kommunen finner de nye løsningene, og at politikerne er med på laget, sier Rigmor.

Hør podkasten

Hør den første episoden av podkasten her.

.