Hva gjør du ved mistanke om korona-smitte?

Andenes  - Klikk for stort bilde Det nye koronaviruset er for de fleste ikke farligere enn vanlig influensa, men det smitter lett. Hva gjør du dersom du har mistanke om smitte?

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 17.03.2020

 

Legekontorene forberedt

Legekontorene i Andøy er forberedt og utrustet til å håndtere et eventuelt utbrudd av koronaviruset her. 
 

- Foreløpig har ikke koronaviruset kommet til Andøy, men vi er klare til å håndtere det dersom det skulle skje, beroliger smittervernlege Astrid B. Holm. 
 
Forebygge smitte
I første omgang er det viktig med god håndhygiene og å følge folkehelseinstituttet sine enkle råd for å forebygge spredning og smitte. Rådene er de samme som for influensa:
 
  • Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. 
  • Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
 
Mistanke om smitte?
Symptomene på koronavirus minner om vanlige influensasymptomer: hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. 
 
Har du i tillegg vært i nærkontakt med en smittet person eller i et område med vedvarende spredning av det nye koronaviruset de siste 14 dagene, bes du ta kontakt med lege på telefon for råd og avtale undersøkelse.
 
- Ved mistanke om korona-smitte ønsker vi at pasienten tar kontakt med oss på telefon så du ikke blir sittende på venteværelset, forklarer Holm. - Men det er altså kun hvis du både har symptomer og har vært i kontakt med en smittet person eller i et område med vedvarende spredning at det er grunn til å mistenke noe.
 
*) Per 03.03.2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning. En oppdatert oversikt finner du her.
 
Ring oss dersom du mistenker smitte:
Andenes legekontor 76 11 51 30
Risøyhamn legekontor 76 14 42 00
Legevakt 116 117
 
Helsepersonell 
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ber alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst for å redusere smitte. Mer informasjon her.
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809
Login for redigering