Veiledning til søknad om redusert foreldrebetaling og frikjøp

Fjæratur 29 8 12 (på stikk) 030.jpg - Klikk for stort bilde

 

 

I 2015 skjedde følgende endringer knyttet til foreldresatsene for barn i barnehage:

 1. Foreldre som har inntekt som gjør at utgiftene til foreldrebetaling utgjør mer enn 6% av brutto inntekt i husholdningen (lønns- og kapitalinntekt), kan innvilges redusert sats for barnehageåret. Gjelder fra 01.05.2015.
 2. For husholdninger der brutto inntekt er lavere enn 417 000 kr, kan søke om 20 t frikjøp (gratis kjernetid) pr uke. Det er bare de to eldste årsklassene i barnehagene som kan søke om dette (4 og 5 åringene). Gjelder fra 01.08.2015. Fra 01.08.2016 gjelder dette også 3 åringene i barnehagen.

 

Publisert av Marit Strand Nordheim. Sist endret 19.05.2016

Ordningene krever bare at du bruker en søknad. Det er slik at du ikke vil kunne få gratis kjernetid for ditt barn uten at du først er innvilget redusert foreldrebetaling. Vi kan ut fra søknaden da vurdere om du oppfyller krav til gratis kjernetid.

Kriteriene for å få innvilget dette er:

 • Husholdningen mottar ikke stønad / subsidiering av barnehageplass fra andre (merk at tilskudd fra NAV til barnepass ikke er slik støtte, og skal ikke være med i vurderingen).
 • Søknaden innholder nødvendige opplysninger og dokumentasjon. Merk at det må søkes hvert år med ny dokumentasjon. Det vil si at før barnehageåret 2016/17, så må det søkes på nytt med nødvendig dokumentasjon).

Det kan søkes om reduksjon for hele barnehageåret. (Nytt barnehageår starter medio august). Det kan også søkes underveis i barnehageåret. Når en slik søknad innvilges, vil reduksjon skje fra den første i påfølgende måned. Er denne faktura allerede sendt ut, vil tilbakebetaling skje på faktura for påfølgende måned. (Gjelder ikke i oppstart av ordningen, da vil reduksjon skje fra 01.05.2015 og for mye innbetalt vil bli tilbakebetalt ).

Om ordningen:

 • Redusert sats innvilges for ett barnehageår om gangen. Det betyr at det må søkes om reduksjon hvert år med ny dokumentasjon. Søknad om reduksjon for kommende barnehageår må være levert innen 1. juni. Dette av praktiske årsaker knyttet til fakturering og ferietid. Reduksjon trer i kraft fra nytt barnehageår.
 • Det forutsettes at husstandens inntektsforhold er uendret i perioden.  Dersom inntektsgrunnlaget blir lavere, så kan det søkes om reduksjon eventuelt ytterligere reduksjon. På samme måte må kommunen underrettes om inntektsgrunnlaget blir høyere, slik at reduksjonen skal reduseres eller falle bort.
 • Dersom endringer i inntektsforhold ikke meldes, vil det bli oppfattet som at feilaktige opplysninger er gitt til kommunen. Det kan få konsekvenser for fastsettelse av sats framover og eventuelt også være grunnlag for refusjonskrav.  
 • Det er husstandens ansvar og sørge for at fullstendige og korrekte opplysninger til en hver tid er sendt til kommunen. Husstanden er også selv ansvarlig for å sørge at nødvendig dokumentasjon skaffes til veie.
 • Når fullstendige opplysninger er på plass, gjør kommunen sin saksbehandling. Mangler det opplysninger, vil søknaden bli sendt i retur.

Søknadsskjema skal ligge ute på kommunens hjemmeside, slik at søknad kan sendes elektronisk. Det kan gjøres på e-post til:  postmottak@andoy.kommune.no

Skjema kan også fås i barnehagen. Skjema skal da sendes i posten til kommunens Publikumssenter, eller leveres i Publikumssenteret direkte.

Avtalen baserer seg på tillit fra begge parter. Skal ordningen fungere, så krever det godt samarbeid og fleksibilitet av begge parter. Det håper vi at vi skal få til!

Andenes 19.05.2016

        Merete Olsen                                                                       

Enhetsleder barnehager                                                           

 • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
 • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert
vennligst vent...

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

 • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}

Kontakt

bilde av Merete Olsen
Enhetsleder Barnehager
Tlf: 76115052
E-post  

Relaterte ressurser

Filgalleri (1)
 
 • TelefonBilde 76 11 50 00
 • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
 • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
 • Org.nr. 945 624 809
Login for redigering