Trygg gjenåpning

Wig Wam barnehage åpnet fredag - Klikk for stort bilde Når skoler og barnehager åpner på mandag, skal det skal være trygt og godt for alle. Fredag åpnet den første barnehagen igjen i Andøy. 

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 25.04.2020

Barna i skoleklubben har overtatt kontorfløyen og tegner regnbuer - Klikk for stort bilde

Savner lek og venner
Mange hadde savnet vennene sine da Wig Wam barnehage åpnet dørene igjen fredag. 
 
- Vi er veldig fornøyd med å starte opp igjen, smiler styrer Marte Gaukås. - Både unger, foreldre og ansatte var utrolig glade for å komme tilbake igjen i dag. Mye blir annerledes enn det vi har vært vant til, men vi er ved godt mot. Dette skal gå bra!
 
Godt forberedt
Håndhygiene og smittevernrutiner står i høysetet ved gjenåpningen. Etter tilsynsrunder tidligere i uka fikk både skoler og barnehager skryt for å være godt forberedt.
 
Det er ikke overraskende, for her har de ansatte stått på siden barnehagene ble stengt i mars:
 
- Vi har hele tiden tenkt at vi skulle åpne igjen, forteller Marte. - Allerede første dagen etter stenging vasket vi ned kjøkkenet. Her har alle stått på og forberedt seg slik at at gjenåpning nå gikk lett. Vi er nødt til å ha en klar plan i forkant, for veien kan jo ikke bare “bli til mens vi går” nå. Så vi er godt forberedt på alt som kan oppstå!
 
Inndeling i “kohorter”
Det blir mer renhold og mindre kontakt med andre enn normalt for å sikre en trygg hverdag for både store og små. I alle barnehager blir barna nå delt opp i mindre grupper, såkalte “kohorter”. 
 
- Vi kunne kanskje kalt det grupper, sier Marte. - Men barnehagen var jo allerede delt inn i grupper. For kohortene er det nå helt andre regler som gjelder, og vi skal jo tilbake til de vanlige gruppene igjen en gang. Derfor kaller også vi det “kohorter”, selv om det føltes litt fremmed til å begynne med. 
 
Hver kohort har egne voksne, egne leker, egne toaletter. I Wigwam er de 21 barna delt i fem kohorter. Den største består av seks barn og to voksne. De fire andre er litt mindre. To og to av de minste er “samarbeidskohorter”, og har lov til å samarbeide om enkelte ting. For eksempel har kohort 1 og 3 felles utetid og felles inngang. 
 
- Vi har prøvd å dele inn kohortene ut i fra barnas behov, både vennskap og pedagogiske hensyn. Og fungerer det ikke slik vi har delt det inn nå kan det endres på, men da må vi ta endringen over en helg og ikke fra en dag til den neste. 
 
Mye utelek
Kontakten mellom kohortene minimeres. De bytter på å være ute og inne, har fordelt innganger og garderober, og alle kontaktflater rengjøres før en annen kohort får komme til. Uteområdene er delt opp med et symbolsk rød- og hvitstripete bånd. 
 
- Vi er heldige som har mange turmuligheter i nærmiljøet. Vi er vant til å dra mye på tur, og barna kler seg etter været. Nå blir det enda mer tid ute enn før, sier Marte. - Vi har kartlagt hele sju forskjellige områder vi kan gå på tur til i nærmiljøet, og avtaler oss i mellom hvor og når vi drar. Og er det andre der, drar vi til et annet sted. 
 
Hver eneste fargeblyant vaskes
Inne er renholdet bedre enn noensinne. Ved inngangene henger håndsprit for alle voksne som er innom, og over krana henger en “vaskesang” på melodien til “Fader Jakob”. Den skal sikre grundig og god håndvask for barna. 

Toalettene rengjøres hver gang noen har vært på do, berøringspunkter flere ganger daglig og leker hver gang de har vært i bruk. 
 
- Kohortene har hver sine leker, og de voksne i kohorten har ansvar for rengjøring av utstyret. Hver eneste fargeblyant må jo vaskes etter bruk nå, så vi har rydda unna en del for å få bedre oversikt over hva som skal rengjøres. Men vi vasker og vasker!
 
I Wig Wam har de dessuten Ann Merete som passer ekstra på: På grunn av underliggende sykdom skal hun ikke omgås barna nå, og har fått nye oppgaver. Hun går ærend på butikken, tar seg av forefallende arbeid - og passer på at alt har blitt vasket grundig nok. 
 
God kommunikasjon
De ansatte understreker hvor viktig god kommunikasjon har vært. 
 
- Vi har diskutert alt grundig, fordelt oppgaver og gått igjennom rutiner og ansvarsområder. På den måten unngår vi konflikter, sier Marte. - Det er jo ikke for å være vanskelig at vi nå ikke kan hjelpe til på tvers av kohortene. Men reglene er sånn, vi må forholde oss til de for å forebygge smitte. Litt samarbeidsvillige må vi være for å få til godt smittevern, smiler hun. 
 
  • TelefonBilde 76 11 50 00
  • PostboksBilde Postboks 187, 8483 Andenes
  • Besøksadr: Rådhuset Storgt. 68
  • Org.nr. 945 624 809
Login for redigering