Spaceport og næringspark

Oversiktsbilde - Klikk for stort bilde Hvem skal egentlig gjøre hva i Børvågen? Her får du oversikten!

Publisert av Tuva Grimsgaard. Sist endret 29.07.2020

Situasjonsplan Børvågen. Bilde: Andøya Space/Norconsult - Klikk for stort bilde  – Spaceport-utbyggingen på Andøya kan sørge for Norge vinner romkappløpet i Europa. Da må vi sikre at Andøy-samfunnet har noe igjen for satsingen, sier ordfører Knut A. Nordmo.

Andøy kommune har ikke egentlig noe med selve spaceport-utbyggingen å gjøre. Den er det Andøya Space som står for, og Stortinget som har bevilget penger til. Men ordføreren er opptatt av de mulighetene utbyggingen vil gi Andøy-samfunnet:

– Tenk deg alle de tunge aktørene som ønsker å etablere seg i nærheten. Med utbyggingen kan Andøy bli en internasjonal drivkraft og et sentrum for norsk romforskning. Det vil bety mange nye arbeidsplasser i årene som kommer!

Kommunen tilrettelegger for etableringer
For å sikre at arbeidsplassene blir i Andøy, er det viktig å legge til rette for etableringer i kommunen i tilknytning til spaceporten. Derfor jobbes det i Samskap og kommunen med planer rundt to uavhengige prosjekt for å sikre at Andøy-samfunnet får mest mulig ut av romeventyret: Et innovasjonssenter og et kommunalt eiendomsselskap som skal forvalte og drifte en næringspark i nærheten.

• Næringsparken skal etter planen «huse» kontorfasiliteter, administrasjonsbygg og lager for de som etablerer seg i tilknytning til spaceporten. Både Andøya Space og andre aktører vil bli leietagere i næringsområdet. Det kommunale eiendomsselskapet har ikke ansvar for byggene, det er det noen andre som står for, men skal opparbeide infrastruktur i form av vann, vei og avløp. Tilretteleggingen vil gjøre det lettere å tiltrekke seg andre aktører og med det flere arbeidsplasser.

• Flere store aktører innen romindustri peker på Andøy som det eneste naturlige stedet for et nasjonalt innovasjonssenter tilknyttet romteknologi. Dette er interessant også for andre sektorer: For eksempel brukes romteknologi allerede til å overvåke oppdrettsanlegg, følge med på skipstrafikk og regulere gjødsling av åkre. Et innovasjonssenter tilknyttet spaceporten vil gi tilgang til teknologi som ellers hadde vært utilgjengelig for mange aktører, og bidra til ny kunnskap, innovasjon og forretningsideer - og arbeidsplasser i Andøy.

– Verden kommer til Andøya, sier Knut. – Men vi kan ikke bare sitte med hendene i fanget og vente på at arbeidsplasser og inntekter skal dukke opp på magisk vis. Vi må være fremoverlente, og gripe de mulighetene som dukker opp!