Overleverte søknad om oppskytningsbase

P1000315.JPG - Klikk for stort bilde Med søknaden levert til regjeringen, er Andøya Space Center kommet et steg videre med prosjektet.

Publisert av Linn Foyn Therkelsen. Sist endret 20.02.2019

small-satellite-launcher-trond_a-2.jpg - Klikk for stort bilde Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok imot søknaden fra styreleder i Andøya Space Center, Svenn Are Jenssen, i Oslo i kveld.

- Vi skal jobbe så godt og raskt vi kan, men med den grundigheten det krever. Det er ingen tvil om at dette er et spennende prosjekt, sa Røe Isaksen.

For å etablere oppskytningsbasen søker Andøy Space Center om utvidelse av egenkapitalen på 1,3 milliarder. Målet deres er å skyte opp bæreraketter med små satellitter fra Andøya innen utgangen av 2020.

- Det er viktig å være den første oppskytningsbasen i Europa for små satellitter. Vi har de beste forutsetningene for å være det, sa konsernsjef i Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen, under presentasjonen.

Kan bli en historisk dag

Ordfører Jonni Solsvik mener overleveringen av søknaden kan være starten på en ny æra for romindustrien, Norge og Andøy.

P1000301.JPG - Klikk for stort bilde

- Jeg tror Røe Isaksen mottok en veldig god søknad, og håper behandlingen går raskt. Dette kan vise seg å bli en historisk dag. Spaceport vil kunne ta Norge et nytt steg i retning av å fortsatt være en betydningsfull romnasjon i tiden fremover, sier han.

Andøy kommune har lang erfaring som vertskommune for romindustri og en gunstig beliggenhet. I tillegg til å spille en viktig rolle for romindustrien i landet, vil en utskytningsbase for satellitter i Andøy skape arbeidsplasser og kunne føre til knoppskyting i kommunen.

- Prosjektet vil ha en betydning for innbyggerne i Andøy i et generasjonsperspektiv. Vi må fortsette å tilrettelegge for de ringvirkningen et slikt prosjekt kan få, avslutter Solsvik.